-

-

miercuri, 11 noiembrie 2009

Clepsidra digitala

Aud de multe ori sintagma: "Foloseste Timpul in favoarea ta. Fa-ti-l aliat!". Sigur. Bine ar fi daca si el ar fi de acord.Unde s-a mai vazut alianta unilaterala? Iar Timpul, cine este tipul asta? Sau ce este? Si unde-l gasesc, poate bem o cafea impreuna si, cine stie, dam la pace. O punem de vreo alianta, asa ma lasa in pace toti desteptii...

Fiecare are in casa o sumedenie de orologii, analogice, digitale, cu arc, cu cuc. Le gasesti peste tot, pe strada, la mana, pe telefon, pe displayul computerului. Nu ai cum sa-l ignori, Timpul. Dar ceasurile sunt nimic pe langa alta diavolerie: Calendarul! Cu ceasul o mai potrivesti cumva, face o tura si apoi o ia de la inceput. Ora trei de astazi era trei si ieri. Si in toate zilele. Cu zilele nu te intelegi asa usor, astea au nume. Bine ca nu s-a gandit nimeni sa dea nume si saptamanilor, un scurt chatarsis care te ajuta sa mai respiri. Dar cu lunile nu mai este la fel. Si astea au fost botezate. Marinimos fata de saraca noastra memorie chinuita, inventatorul calendarului nu a pus nume si anilor. I-a numerotat. Marinimos pe naiba! Aici e pacaleala! Orele se repeta, la fel si zilele. Lunile insa, incep sa faca diferenta. Zici: "noiembrie, deja... cum a mai trecut anul...". Instinctiv - ba nu - mecanic, cand ai zis vorba asta, vizualizezi un numar din patru cifre.

Ce poate fi rau in asta? Dupa parerea mea, aici e cuiul lui Pepelea: nu este un simplu numar, este numarul unui fisier. Simpla sa constientizare echivaleaza cu un dublu-click. Totul se petrece, natural, in sub-constient , un soi de reflex conditionat. Nu credeti? Faceti o proba si incercati sa retineti flash-urile care se succed intr-o milionime de secunda. De azi-dimineata si de ieri, imaginile sunt mai clare; poate si de acum doua saptamani. De ce se indeparteaza, zilele, lunile sau anii vor fi inlocuite de un soi de jaloane: douamiisi - cand s-a nascut ala micu', omienouasutesi - cand am luat diploma, omienouasutetoamna - cand m-a muscat dalmatianu'... O scurta retrospectiva personala care, aparent, nu poate dauna cu nimic. Aparent.

Analogia cu fisierul nu era intamplatoare , traim intr-o epoca in care cuvantul stress face parte din lexicul oricarei limbi. Suntem stressati deja din primele zile de viata, iarasi papica, iarasi baita?!!... Rutina, incet, incet , ne intra in obiceiuri. Tindem sa aranjam totul uniform spre a detine controlul, incercam sa mecanizam pentru a reduce efortul intelectual. Numerotam si arhivam. Astfel, economisim TIMP. Obsesia suprema.

Nu numai amintirile sunt numere. Viitorul este indexat si el: pe 8 - dentistul, pe 15 - rata la banca, pe 20 - salariul, 18/12 - asigurarea la masina, 2010 - nunta de argint a lu' matusa, varuitul casei, vaccinu' lu' Grivei... Astora de ma tot piseaza cu alianta, morometian, le-am pus intrebarea: "Pe ce te bazezi?". Cica ar fi spus unul, om important : "Timpul e relativ", adica "E = MC2" ! Pai nu tot la numere ajungem?...

Delete file
Are you sure to want delete the file?
Yes
The file was deleted at 03:00 PM/ 11.10.2009
Fuck you too!

11 comentarii:

Dan Ioanitescu spunea...

Siiigur ca da!:) Eseu nu panseu.:)

Eu unul sunt de acord cu numerotarea... Altfel istoria ar fi ceva asaaa... ca o poezie, atemporala. Nu vom mai sti daca batalia de la Termopile a fost inainte sau dupa facerea lumii. Ia te uita ce trece timpul... Adam cu Eva lui au fost izgoniti din rai...Parca a fost ieri.
Mi-a placut!

SOmeONE spunea...

Eheh, se pare ca batranul Chronos te-a vrajit si pe tine cu gaselnita sa... Mai iti aduci aminte de basmul "Tinerete fara batranete" ? Fiecare accesare a fisierului corespunde cu o parasire a taramului vrajit.
Hic est locus ubi mors gaudet succurrere vitam...

Anonim spunea...

Numerele ne dau o mana de ajutor. Pentru mine sunt un ghid precum semnele pe un traseu de munte necunoscut.
Depinde de fiecare daca alege sa intre in rutina sau nu.

In ce sens se repeta orele? Si numele tau se repeta, si cuvintele se repeta, si intalnirea cu cei dragi se repeta etc.
Totul este ciclic.
Deranjeaza ciclicitatea?

Cum ar fi sa te trezesti maine ca nu te mai afli in anul 2009 ci in 1945, iar poimaine in 2015?
Cum ar fi ca maine sa fie vara cu 40 de grade, iar poimaine -10 grade cu viscol?!

Pe vremuri, oamenii percepeau timpul dupa astre, anotimpuri...
Timpul avea o alta scurgere, ei se raportau la altceva...

Stresul este inventia omului modern, este scuza lui pentru orice (adica pentru toate esecurile sale).

Vrem multe, intr-un timp cat mai scurt posibil, cat mai repede. Nevoia satisfactiei imediate a fost indusa de?!

Anonim spunea...

"acesta este locul unde moartea, bucuroasa, ajuta viata" - ar spune medicina legala, insa nu spune cu ce costuri!!!
Tineretea fara batranete si viata fara de moarte e un fel de panaceu pentru cei ce nu-si pot accepta atributul efemeritatii.
Si... uite cum incepe sa nasca deja monstrii

SOmeONE spunea...

Bag seama ca toata lumea a fost indusa in eroare de fraza finala. Nu am nimic cu aritmetica.
Andrei, ciclicitatea este diferita de ceea ce ai descris tu imediat dupa. Sigur ca ar fi deranjant ca timpul sa se scurga aleatoriu, fara insa a nu tine cont ca ar fi si o parte buna, chiar ca s-ar duce naibii rutina. :)
Cat despre ciclicitate, pe mine personal da, ma inspaimanta. Ma poarta cu gandul la mitul lui Sisif.

SOmeONE spunea...

Pentru ca tu accepti acest atribut? In acest caz iata raspunsul la "Vrem multe, intr-un timp cat mai scurt posibil, cat mai repede. Nevoia satisfactiei imediate a fost indusa de?!"

Anonim spunea...

Sorin, poate ai dreptate.
Daca dupa 1 vine 2, iar dupa 2 vine 3 etc. toate stand sub semnul TOTDEAUNA, nu inseamna ciclicitate, atunci nu e ciclicitate.
Daca dupa copilarie, vine adolescenta, iar dupa adolescenta vine maturitatea etc. toate stand sub semnul TODEAUNA (exceptand maladiile) nu inseamna ciclicitate, atunci nu e ciclicitate.

Lista ar putea continua la nesfarsit, dar ce sens ar avea.

Daca timpul ar fi aleatoriu nu s-ar duce naibii rutina, s-ar duce dracului toata invatatura noastra de milenii; s-ar duce dracului toata ordinea pe care, culmea, nu am facut-o noi, iar organismul acesta (ma refer numai la uman, ca vorbim de perceptia omului asupra lumii inconjuratoare) ar trebui recladit de catre Creator pentru a face fata noii lumi.

Mitul lui Sisif, in opinia mea are un inteles foarte simplu.
Prostia ce determina o actiune poate fi perpetua daca nu este constientizata. Slava Domnului, ca avem un fel de nuca (apropo de nuca'n perete a lui Dan) pe care o putem izbi de zid, pana cand intelegem ceea ce trebuie (fac referire la creier)
:))

Anonim spunea...

Daca toata lumea a fost indusa in eroare de fraza finala, inseamna ca emitatorul a facut o eroare de comunicare.
:))

Anonim spunea...

Faci referire la efemeritate?

SOmeONE spunea...

Ai fost crud cu sarmanul Sisif. Vezi tu, el a primit pedeapsa sa tocmai datorita unui principiu pe care nu a vrut sa il treaca cu vederea. Stiind bine ce risca.

Anonim spunea...

Vezi? Fiecare percepe realitate in modul sau propriu.
Crud cu Sisif nu am fost eu, ci autorul, si toti cei ce privesc din perspectiva autorului.

Trimiteți un comentariu

Facem asa: tu combati ideea, eu raspund la fel. Ca pe orisicare, referirile la persoana mea au darul de a ma irita. Ma rog, cele defavorabile... :)

 
Sunt un copac paduret care incearca sa ofere fructe cat mai gustoase calatorului . Nu pretind nimic in schimb, am doar o mare rugaminte: sa facem astfel incat licentele si ISBN -urile sa devina niste chestii primitive, depasite. Multumesc! :)