-

-

duminică, 22 ianuarie 2012

Fereastra cu unghiuri moarte

                                            

Duminica trecuta, pe seara, primesc un telefon din Ţara. "Sorine, a inceput revolutia!", imi spune mama, putin speriata, putin surescitata. Stirea nu m-a mirat foarte tare, undeva, in subconstient, probabilitatea ca ea sa sa soseasca era cotata cu un bun procentaj. Spre deosebire de alti observatori "externi" al unui fenomen de acest tip, noi, "emigrantii", avem sansa de a beneficia in contemporan fie de o privire de ansamblu, oarecum neutra, fie - cu complicitatea radacinilor care ne mentin intr-un contact destul de acurat cu realitatea de acasa - a unor amanunte social-economice fara de care este aproape imposibil sa intelegi corect actiunile si motivatiile protagonistilor. Convingerea ultimei afirmatii isi are originea in faptul ca urmarind de-a lungul anilor o multime de reportaje si documentare, mai mult sau mai putin istorice, direct la "sursa", am fost impresionat de cat de eronate au fost (si sunt) unele interpretari si, din contra, de cat de fara echivoc erau altele in viziunea analistilor occidentali. Ma refer, evident, la acea parte de istorie nationala pe care am avut "privilegiul" de a o trai si evalua in mod direct, caci despre cealalta, desi m-a pasionat dintotdeauna, sincer, nu mai stiu ce sa cred. Desi aceasta intortocheata premisa risca sa ma indeparteze de argumentul propus si sa ma cadoriseasca cu cine stie ce judecati peiorative, trebuie sa mai adaug, din pacate, o alta convingere pe care mi-am format-o si care priveste modul de a se informa al romanului, care este, in general, unul foarte partizan. Nu stiu daca aceasta meteahna ne-a fost transmisa genetic, prin intermediul latinitatii (sau a elevatei parti a acesteia) ce ne curge in vene, sau am achizitionat-o mai recent, in epoca asaltului asfixiant al Informatiei libere - in sensul de fara reguli elementare - salbatice si desucheate. Constat doar ca fiecare din noi are "izvoarele" sale sfinte din care se adapa exclusiv, fie ele posturi de televiziune, tabloide sau Morometele&Cocosila-ul personal. De mult, de prea mult timp, am uitat inteleptul "in medio stat virtus" (°). Poate pentru ca l-am luat prea ad litteram. Caci, daca adevarul nu se afla exact la mijloc, este foarte plauzibil ca el sa nu fie nici apanajul a doar uneia dintre extreme.

Desi televizorul este, indiscutabil, preferatul omului dornic de a se informa, in mod paradoxal este si cel mai frustrant! El iti restrange la un cerc foarte limitat (de regula consort/oarta, ocazional oarece ruda/e) capacitatea de a-ti face cunoscut consensul sau/si/eventual dezacordul cu viziunea exprimata acolo. Am folosit atat de neortodoxul (d.p.d.v. sintactic) "sau/si/eventual" din cauza unei anumite doze de idealism pe care inca o mai posed, chiar daca tinde sa contrazica teoria partizanatului trup si suflet. Situatia se schimba insa, in mod radical, in cazul celorlalte doua "izvoare", tabloidul si Moromete&CO(cosila). Acolo da, acolo iti poti da frau liber "thumb-up"-urilor elogiative, acolo poti completa cu argumente relevante, doar acolo te poti simti parte a opiniei publice, a unei convingeri politice, parte a orice, caci, la urma urmei ce mai conteaza? Parte sa fie, uniunea e putere.

Tabloidul "on line" este, de departe, preferatul meu in topul celor trei minunatii informative. De ce? Pai, este singurul care iti permite, pe langa hrana spirituala si sfanta senzatie de apartenenta, sa devii si un soi de apostol. Adica, calare pe superbul cal alb al convingerii vizionare, sa dai iama in paginile "dusmanului" - tabloidul antagonist! Citesti titlul si primele doua-trei randuri. Atat cat sa ai habar de ce se vorbeste, mai mult nu, ca risti sa te "suceasca" specialistii astia in indoctrinarea maselor! Apoi, "iupta si dai!". Cu televizorul am vazut deja cum sta treaba - nu se poate. In Poiana Lui Iocan s-ar putea, dar confruntarea risca sa nu fie doar verbala, basca ca te mai procopsesti si cu niscai A Lu' Miai de ocrotit. Tabloidul insa, iti ofera posibilitatea unor incursiuni perfect "safe"(°°) din punct de vedere fizic. N-am auzit inca pe nimeni sa se laude cu efectul devastant al unui "uppercut"(°°°) plasat in barbia unui pseudonim. Mai tineti minte, din copilarie, dulaul fioros din curtea vecinului de pe coltul stazii? Placerea de a tarai un bat pe barele de fier ale gardului si, la doar cativa centimetri de formidabilii colti ranjiti si a ochilor injectati, sa asisti la furioasa neputinta a sarmanului animal? Asa-i pe tabloid! Cea mai diabolica strategie a secolului in materie de jurnalism este, dupa parerea mea, introducerea permisiunii de a comenta articolele gazetelor "on line"! Urmeaza imediat in clasamentul machiavelic strategia autorului de a nu raspunde si a nu modera NICIODATA comentariile. Se simte, probabil, ca mitologica Eris(°°°°). Sau, numara doar click-urile, cu gandul la minunatul instrument al publicitatii AdSense. In orice caz, macelul fizic este oribil, dar cel virtual il intrece in ferocitate, chiar si numai pentru faptul ca cel deja doborat nu are parte de minima pietate.

Cam asa arata tabloul informatiei noastre. Iata de ce, cu tot respectul pe care il port parintilor mei si ai altora, cand am auzit "a inceput revolutia", dintr-o casa in care locuiesc doar doua persoane dar contine trei televizoare, nu m-am inflacarat prea tare, desi as fi vrut din tot sufletul. Acum, dupa o saptamana intreaga de "rasfoit" situri ale televiziunilor romanesti si - cum oare as fi putut sa nu?! - a cotidianelor "on line" de toate culorile si interesele politice, cu comentariile aferente (oh, Doamne!), cred ca sunt in masura sa imi "linistesc" parintii. Desi m-am ridicat pe varfuri si am privit in interior printr-o fereastra mica, prafuita. Care, unui simplu observator manat doar de curiozitate ar putea sa ii ofere o imagine estompata si plina de unghiuri moarte. Eu nu am facut-o din curiozitate. Iar partea de imagine lipsa, cea din unghiurile moarte, o am prea adanc gravata in memorie ca sa mai fie nevoie sa o vad fizic.







° - "in medio stat virtus" (lat.) = adevarul se afla la mijloc
°° - "safe" (engl.) = sigur, fara pericol
°°° - "uppercut" (engl.) = lovitura in box, de jos in sus
°°°° - "Eris" = zeita greaca a discordiei
                  
                       

119 comentarii:

Anonim spunea...

:)
Să pricep că şi asta-i revoluţie tot ca aia din '89?

SOmeONE spunea...

Nu, aceea din '89 chiar poate fi considerata o revolutie. Schimbarile au fost radicale. Provocata sau nu, pilotata sau confiscata, ramane totusi o revolutie. Si, daca e sa fim cinstiti, "revolutie" inseamna doar "schimbare" (profunda, radicala), nu "schimbare in bine". :)
Ceea ce s-a intamplat in ultimele zile poate fi incadrat la capitolul "dezordini" din mai multe motive:
- numarul relativ mic al participantilor (si relativ exagerat al "chibitilor")
- lipsa unei alternative valabile, in sensul de ideal
- futilitatea actiunilor (violenta de dragul notorietatii, a emulatiei, din plictiseala sau spirit gregar)
Am vazut o fotografie cu un grup care avea in frunte o pancarta mare: "BASESCULE IAO PE UDREA SI FUGI-TI(sic)"... Vai de capul nostru! :((

andreiraduM spunea...

:)
Hai salut, emigrantule!
:)
Saraca mama ta, cred ca s-a speriat cand a vazut imaginile cu testoasele cand pusesera fumigenele pe adrenalisti.
:)
Nici in '89 nu a fost revolutie. Si atunci erau foarte putini oameni in strada, comparativ cu numarul celor care au fost scosi in strada de pcr sa-l asculte de "escu"!
S-au impartit arme talpasilor tocmai pentru a se ucide intre ei si a avea un argument ca a fost revolutie...
Acum nu e nici revolutie, nici revolta, nici dezordine.
E "dreptul la replica" pentru domn' "escu" (care incepe cu BE nu cu CE).

Imi place mult faptul ca romanul, desi nu este prezent aici, face analize pompoase si emite "judecati de valoare".

Si pedelistii spun ca este numarul mic al participantilor si se scarpina pe burta si-n dinti de bucurie, insa nu au inteles ca nu despre numar este vorba, ci despre faptul ca romanii (unii dintre ei) au descoperit ca au dreptul de a da "dreptul la replica".
Alternative sunt, dar pedelistii (ca multi alti romani nepedelisti) nu le vad, sau nu vor sa le vada.
(Nici in '89 cica nu aveam alternative... si uite unde'am ajuns dupa 22 de ani).
Futilitatea actiunilor nu o vad cei care se spetesc zi-lumina pentru a-si plati ratele la banci (sa-si cumpere o casa, o masina sau neshte electrocasnice), doar asta reprezinta "orizont" pentru ei...

Pancarta care te-a determinat sa zici "vai de capul nostru" este "mic copil" comparativ cu analfabetismul celor care sunt in parlamentul european, sau alora de sunt in varful guvernarii tarisoarei noastre...
Sau, in opinia ta, pancartele ar trebui scrise doar cei care cunosc gramatica limbii romane?
Sa fie un echilibru: la putere analfabetii, pe strazi intelectualii...
:)

Suuper tare. Copilul de prin strainataturi, in urma unor vizionari si analizari de o saptamana, trebuie sa-si "linisteasca" parintii care SUNT IN TARA ca nu e revolutie.
Pai daca era revolutie, nu mai aveai timp sa vizionezi si sa analizezi!
:)


Hai, noroc!
M-a amuzat analiza ta de departe, facuta din unghiuri moarte!

SOmeONE spunea...

Oh, iertare, domnule avocat al poporului. In nemernicia mea, ca un caine turbat... am avut insolenta de a-mi exprima parerea asupra celor care au ramas, vitejeste, sa manance salam cu soia! Daca vrei sa discutam, chiar si in contradictoriu, te rog sa ma scutesti de locuri comune care nu mai impresioneaza pe nimeni!
Este foarte trist daca abia acum romanii au descoperit ca au "dreptul la replica"! Mai ales ca, pana la acela, exista o multime de alte instrumente democratice pe care au refuzat sa invete sa le foloseasca, fiind ocupati cu treburi mult mai "lumesti".
Da, in opinia mea, unul care agita un steag tricolor si urla sloganuri patriotice trebuie NEAPARAT, sa cunoasca macar rudimentele limbii sale natale! N-ar strica nici putina istorie, astfel ar evita sa o tot repete iar si iar.

Anonim spunea...

So'
eu mă refeream doar la faptul că după '89 au fost nenumărate voci care au afirmat că atunci a fost lovitură de stat şi că bieţii oameni au fost manipulaţi, lăsându-li-se impresia că schimbarea li s-ar fi datorat, când - de fapt - ea a fost rezultatul acţiunii unei alte forţe.

În ceea ce priveşte analiza pe care o faci asupra mediilor de informare, sunt de acord cu tine. Cam aşa stau lucrurile şi te admir pentru faptul că deşi te afli departe dpdv al distanţei, totuşi reuşeşti să surprinzi cu mare obiectivitate fenomenul.
Chiar mă uitam zilele acestea la un post de televiziune pe care îl respect şi, la o discuţie, un ziarist acuza postul că face politică mascată. Iniţial, până să mă dumiresc ce vrea să zică, m-am enervat pe ziarist, considerându-i intervenţia drept tendenţioasă. Dar, ascultându-i argumentele, am realizat că avea dreptate. Prin felul in care televiziunea aceea prezenta anumite informaţii şi - mai ales- rezultatele unui sondaj, ea influenţa major o posibilă alegere de natură politică. Şi - deşi-l înjurasem înainte - am priceput că eu eram în eroare. Omul avea perfectă dreptate, doar că eu reacţionasem pornind de la propria mea nemulţumire socială şi acceptasem orbeşte manipularea ştiriştilor!!

Anonim spunea...

Dragilor,
Iertare că mă amestec în polemica voastră, dar vă cam proptiţi în amănunte. (Mă refer la "amănuntele" că unii români nu ştiu să scrie corect şi că alţii au ales să plece.)
După părerea mea, aceste amănunte decurg din esenţa problemei. Adică, din defecţiunea sistemului şi la ea ar trebui să facem referire. E vorba de boala acestui stat, boală generată de mârşăvia celor care-l conduc şi administrează.
Şi zic că n-ar strica să ne amintim de fiecare dată inainte de a intra în polemici că acest sistem este cel care ne-a dezbinat, care ne-a forţat să plecăm în alte locuri pentru a putea trăi mai bine, care ne-a condamnat la ignoranţă. Şi că, iată, noi suntem suficient naivi încât să credem că dacă ne învinuim reciproc, am sluji o cauză (mai) nobilă. Când, în realitate, slujim sistemului, dând curs acelui "dezbină şi cucereşte".

SOmeONE spunea...

:)
Sigur ca asa a si fost, atunci si oricand au fost revolutii, miscari de mase sau de opinii. Chiar si in cele mai nobile cauze exista o persoana sau un grup care poate fi considerat promotor si in acelasi timp manipulator, pentru ca tinde sa "racoleze" si sa foloseasca multimea in folosul impunerii ideii sale. Propaganda este un termen relativ nou, dar conceptul este folosit, fara indoiala, inca de pe vremea celor mai rudimentare forme de societate.
Ai spus foarte bine, exact pe asta mizeaza cei care manipuleaza informatia, pe "incainirea" omului, pe mularea informatiei pe problemele generale. Restul il facem noi prin radicalism, adica, daca acel ziarist ne este antipatic (uneori din motive care nu au legatura cu profesia sau orientarea sa politica), automat tot ceea ce spune este fals si tendentios. :)

SOmeONE spunea...

Lu', ai mare dreptate, pe fond. Dar, daca stai sa te gandesti, statul este oglinda perfecta a "supusilor", deci nu se poate arunca pisica moarta numai in acea curte. Ignoranta si indolenta sunt cei mai periculosi dusmani ai unui popor si s-a vazut asta, nu doar in cazul nostru. Ma refer la faptul ca unul si-o face cu mana sa, mai mult decat odata, dar nu se invata minte. :)

andreiraduM spunea...

:)
Salutare frumosilor, chiparosilor!
:)
Man, nu da ochii peste cap, nu eu am facut conexiunea cu "locurile comune", ci tartacutza ta.
Nu stiu cum ai reusit tu sa ajungi la "salam cu soia"... probabil tot cu ajutorul "unghiurilor moarte".
Presupunerea si perceptia romanului este fix pe acelasi sablon.
Ii zici aluia de la putere despre, spre exemplu, "taxa auto", si ala de la putere iti raspunde despre "greaua mostenire".
:)
Cam asa functioneaza "dialogul" romanesc (se termina tot cu "escu").
:)
Asa si tu.

Daca ala cu fluturarea steagurilor E MUSAI sa cunosca limba romana, ala de sta in divanul din euro-parlament sau ala din guvern (ministrul invatamantului) sau ala din sanatate, sau ala din interne ce ar fi musai sa cunoasca?!
:)

Este foarte trist ca a descoperit acum romanul "dreptul la replica"?!
:)
Cine zice?
Un roman care a dat vreo replica pana acum cuiva (celor de la putere)?!
:)
A da... tu ai descoperit-o cu vreo cativa ani in urma cand ti-ai luat bocceluta pe umar si te-ai dus sa muncesti pentru un "trai mai bun".
Asta a fost replica ta.
Si, probabil, te simti indreptatit sa-i "critici" pe aia care taman acum au descoperit-o!
:)
Si mai avem si un aer superior:
"cum dom'le isi permit neshte analfabeti sa iasa in strada cu pancarte scrise agramat?!"
:)
Eu combat ideea, tu fi "partial"!


In privinta tembeliziunilor, romanul iar este "codas".
De cand au luat nastere tembeliziunile sunt si o unealta de manipulare. Nu e nimic nou sub soare.
Tembeliziunilor comerciale nici nu avem ce le reprosa - sunt o afacere - in schimb tembeliziunilor de stat avem ce le reprosa!

In fine...
Da, Iris, ai dreptate!
Si uite ce bine isi fac oamenii treaba. Sunt profesionisti!
Uite cum exista romani peste hotare carora nu le pasa de ceea ce se intampla (la modul real) ci le pasa de "imagine", mai scuipa si ei un pic pe analfabetii care nu au avut sansa sa invete, pe prapaditii care sunt "masa de manevra" pentru fiecare "destept" ajuns intr-o forma sau alta la un pic de "putere", adica la ciolan.

Suntem dezbinati, pentru ca romanul (asa o fi gena) nu pierde nicio ocazie sa arate paiul din ochiul celuilalt, gandind ca astfel dovedeste ca el este mai inteligent, mai bin. Adica se "delimiteaza".

In loc sa cautam elemente care sa ne uneasca, gasim elemente care sa ne dezbine si... fleoshc... o flegma 'telectuala!

andreiraduM spunea...

:)
Man, "statul este oglinda supusilor" este o alta sintagma manipulatoare a mintilor limitate.
Nenea Confucius spunea altceva si s-a adeverit de-a lungul istoriei sapiensilor ca a avut dreptate.
Ti-l recomandez.
:)

SOmeONE spunea...

Pai mai pot eu sa dau vreo replica? De ce trebuie sa includem in retorica noastra mereu cate un "link" catre "unu' dastept, dom'ne, care a spus si-a dres"? Mai ales cand respectivul a trait in cu totul alte timpuri si alte societati? Mah!
Andrei, dragutule, iubitorule de analfabeti si Confucius indepotriva masura... cine dracu' nu i-a lasat pe respectivii sa invete, ca n-am inteles prea bine?! Imi pare ca scoala este inca gratuita pe meleagurile lui Guta, ba, mai mult, exista si o obligativitate pana la un anumit nivel. Si asta este un loc comun.
In alta ordine de idei, daca recitesti cu atentie tot ce ai scris pana acum, vei observa ca toata retorica ta este centrata pe mine, ca si "omul cu bocceaua", deci fara drept de "vot" si nicidecum pe eventuala mea edificare ca mi-am format o idee gresita. Cu toate ca continui sa sustii ca dezbinarea este un pericol. Iti mai spun odata, vezi putin si ce scrie sub "trimiteti un comentariu". Nu suntem pe tabloid. Multumesc anticipat!

Anonim spunea...

So'

"Dar, daca stai sa te gandesti, statul este oglinda perfecta a "supusilor""

nu, aici sunt de altă părere şi cred că te înşeli.
Din mai multe motive:

1. în realitate, la ultimele prezidenţiale, românii au ales alt preşedinte (ştiu că rezultatele acelor alegeri au fost "modificate". Nu dau detalii, dar am informaţii despre asta.);

2. dacă spui oglinda perfectă, atunci negi existenţa unei mulţimi de oameni de calitate pe care ţara aceasta îi are. Mă refer la intelectuali, la vârfurile din cultură sau oricare alt domeniu.
Uite, chiar şi eu care sunt un simplu cetăţean, tot nu consider că statul acesta ar fi oglinda mea. Decât, dacă-i una de bâlci, care deformează imaginea. Şi te asigur de faptul că mai sunt mulţi oameni ca mine;

3. cei care ne conduc fac politică minţind şi manipulând. Ei alcătuiesc o anume categorie de indivizi care există, ca uscăturile, în orice pădure. Numai că la noi au obrăznicia de a ieşi în faţă, cu maximum de tupeu. Înşelă şi păcălesc pe cei mulţi, până iau luat frâiele puterii.

Poţi acuza oamenii din popor pentru manevrele abile ale unor ticăloşi?

Anonim spunea...

So',
şcoala era gratuită pe vremea noastră! Actuala şcoală românească a rămas gratuită doar cu numele.
Apoi, faptul că acum, mai abitir decât înainte, sunt promovaţi incompetenţii şi inculţii, a creat un model prost. Etete la Marean, "care este" şi ai să înţelegi ce vreau să spun.
Şi acolo unde nu te împinge sărăcia să te laşi de scoală, te împinge dezamăgirea.

Anonim spunea...

Andrei,

şi eu încep să-mi dau seama abia acum de unele lucruri legate de massmedia. Nu mă laud cu asta, de fapt sunt chiar ruşinată că luciditatea mea se manifestă cu o astfel de întârziere.
Dar, din această cauză sunt nevoită să îi dau dreptate lui Sorin. Câţi din români sunt conştienţi de ele sau cunosc dedesubturile unor astfel de tehnici de manipulare?
Şi îmi vine să reformulez expresia avansată de Sorin: "statul este oglinda perfecta a lipsei de luciditate a supusilor"

SOmeONE spunea...

Lu', cand spun "supusi" nu vorbesc, evident, de intreg. Fiind vorba de vot, se stie ca majoritatea poate fi constituita chiar si numai de 50 plus 1. Acestia sunt responsabili de alegerea gresita a liderilor, dar nu inseamna ca ceilalti 49 (la suta) sunt inocenti complet. Pentru ca nu au stiut, nu au vrut sau pur si simplu nu i-a interesat sa ii convinga si pe ceilalti ca gresesc. Astfel ca, in mai mica sau mai mare masura suntem cu TOTII responsabili de anumite situatii care ne privesc ca si comunitate.
Tu spui ca daca ar fi iesit acel presedinte ar fi fost mai bine? Eu ma indoiesc. In politica zilelor noastre domneste acelasi tip de reguli de baza, astfel ca tot cam pe acolo s-ar fi invartit modul de guvernare. Cum am mai spus, sunt ferm convins ca insusi Sf. Gheorghe, daca ar trebui sa conduca in cadrul sistemului politic actual, ar avea mainile legate. Iar sistemul l-am creat si noi putin cate putin, lasandu-ne pacaliti astazi, inchizand un ochi maine, votand pe unul ca sa il ofticam pe vecinul, etc. Permitand sa fim reprezentati "sus" de catre mafioti si "jos, in strada, de catre suporteri ultras si analfabeti.

SOmeONE spunea...

Scoala nu este gratuita 100% pe nicaieri. E clar ca exista si costuri, rechizite, fondu'clasei, etc. Cand spun scoala spun cultura elementara si este stiut ca in trecut, mai toate mintile luminate s-au ridicat din cea mai crancena saracie tocmai prin cultura. Astazi suntem da, saraci, in comparatie cu standardele moderne, dar nici pe departe cum erau aceia!

Anonim spunea...

So'
:))
cei 49 % n-ar fi schimbat nimic. Şi nu numai pentru că sunt doar 49 %!!
Ci pentru că manifestarea dreptului la opţiune ne este încălcată prin vicierea rezultatelor. Degeaba mergem toţi la vot, dacă de ieşit ies tot cei care vor ei, nu noi!!!!

Sunt şi nu sunt de acord cu ceea ce spui legat de celălalt preşedinte. N-ai de unde să ştii.
Poate că măcar că ar fi fost mai reţinut în a se amesteca în acţiunile legislativului. Spre deosebire de actualul preşedinte care amestecă lucrurile şi-şi depăşeşte prerogativele, după bunul lui plac.
Poate că nici sf. Gheorghe nu ne-ar fi oferit posibilitatea să trăim mai bine, dar măcar ar fi fost drept şi corect. Chestie care ar fi reprezentat un prim pas pentru rezolvarea situaţiei. Măcar am fi scăpat de abuzuri, nu?!

SOmeONE spunea...

"Sunt şi nu sunt de acord cu ceea ce spui legat de celălalt preşedinte. N-ai de unde să ştii."

:))

Exact asa au gandit si cei 50 plus unu!

Ceea ce incerc eu sa subliniez este faptul ca, vorbind doar de ceea ce se intampla acum si la nivele "inalte", ne pacalim extraordinar. Radacinile problemei sunt adanci si s-au format in timp, iar noi ne-am astepta ca totul sa se rezolve cu un nume miraculos, de propulsat acolo sus. Dar cu ceilalti, cei ceva mai dedesubt, ce facem? Dar cu noi?

andreiraduM spunea...

:)
Iris, asta-i viata!

"Cata luciditate atata constiinta, cata constiinta atata pasiune si deci atata drama". CP

Uite, ca multi dintre romani si-au dat seama de manipulare, nu au facut fobie si nici obsesie!
E in trend acest cuvant si este folosit atat de mult incat se va uza considerabil, incat nu va mai avea nicio valoare dupa cum a devenit cuvantul "iubire"!

Ce ma "irita" pe mine este faptul ca desi avem atatea puncte comune care sa ne uneasca, romanii tot cauta "acul in carul cu fan" pentru a ne dezbina.
Parca e o goana a unora dintre 'telectuali dupa situatii in care sa-si evidentieze nivelul de instruire, desteptaciunea...
Sunt atatea de evidentiat pe marginea "fenomenului", dar noi ne oprim la rahatisuri doar pentru a ne mai demonstra cat suntem de culti, de destepti si de patrunzatori.
:)

Anonim spunea...

So',
ştii că nu mă refer doar la rechizite şi fondul clasei, ci la întreg contextul social. Căci, pe lângă adăugarea unor costuri precum întreţinerea scolii şi manualele alternative, se adaugă sărăcirea populaţiei, astfel încât, coroborându-le ajungi la faptul că părinţii nu mai au cu ce să le asigure hrana, îmbrăcămintea şi transportul copiilor la şi de la şcoală.
Ce să mai spun de bieţii profesori, că ei sunt şi mai loviţi.
:(

andreiraduM spunea...

Man, nu te basica!

Nu poti fi doar aplaudat, desi iti doresti acest lucru foarte tare, dupa cum isi doresc si aia de la "ciolan".
Inteligenta de a opera cu puterea nu consta in a recurge la forte coercitive, a pune pumnul in gura, ci de a opera cu argumente, a sti sa-ti asumi si critici, nu numai laude!
Aici e partea critica, ca cei ce au putere nu-si folosesc inteligenta, folosesc doar mijloacele de coercitie si "pumnul in gura".
:)

Poate de aceea te-au deranjat analfabetii din piata universitatii, pentru ca au reusit sa-si faca auzita "vocea" in comparatie cu tine.
Chiar si "tardiv", din punctul tau de vedere.

Ma mai gandesc la un aspect: parintii tai sunt "alfabetizati"? Daca da, cum de a reusit tembeliziunea sa-i manipuleze atat de grosolan astfel incat sa te sune disperati ca e "revolutie"????
:)

Anonim spunea...

So,
Şi da! "in trecut, mai toate mintile luminate s-au ridicat din cea mai crancena saracie tocmai prin cultura", pentru că atunci cultura ÎNCĂ mai reprezenta o cale prin care te puteai ridica. Dacă nu financiar, măcar aveai o şansă să fii respectat şi apreciat de cei din jur. Acum, prin cultură ai şanse să rămâi un "coate goale, maţe fripte... scârţa-scârţa pe hârtie".

SOmeONE spunea...

Da, asa ai scris (intre altele, gresit gramatical). :))
Problema este ca, asemeni politicienilor, faci cu totul pe dos.
Am observat demult ca suferi de aceasta specie de sindrom de inferioritate culturala. Cum ti-o corijezi? Incercand sa iti completezi lacunele? NUU! Atacand cu idei populiste pe toti cei pe care ii intuiesti ca "vor sa faca pe desteptii". Tu esti un fel de haiduc al netului! Plecaciune! :))
Iti multumesc pentru "prietenie" si pentru faptul ca nu lasi sa sucombe acest umil blog! Altfel, cine stie, ar trebui sa renunt la ideile "incomode" si sa ma profilez pe un blog stii tu, mai de maidan, cu you-tuburi si citate destepte, cu infierarea guvernului si alte chestii care ar merge la sigur. Zic "cine stie"... :)
Apropos, tu, ca unul ce isi apara "saracia si nevoile si neamul", n-ar trebui sa fii acum in Piata Universitatii?! Sau sa joci Hora Unirii pe la vreo manifestatie a ultimilor patrioti? Ciudat...

Anonim spunea...

Andrei,

lasă că alfabetizarea nu te scuteşte de manipulare. E necesar mai mult de atât. E nevoie ca cineva să-ţi arate, să-ţi explice cum se procedează ca să poţi să faci distincţia şi să te prinzi.
Iar generaţiile mai mari decât cea din care facem noi parte, a fost îndoctrinată de comunişti. Ei au folosit metode populiste pentru a obţine încrederea, după care ...a fost relativ simplu să ne spele creierele.
Aşa că, oricum ai răsuci-o, problema rămâne la nivelul capacităţii de conştientizare a naţiunii. Ori pentru asta, da, chiar ne-ar trebui nişte "profesori".

SOmeONE spunea...

Lu', am inteles. "Respect" si "bunastare". Cu orice sacrificiu!... :(

SOmeONE spunea...

Andrei, te invit sa nu amesteci in murdariile tale parintii nimanui!

SOmeONE spunea...

Sigur ca alfabetizarea in strictul sens al cuvantului nu te scuteste de manipulare. Dar este unica poarta catre alte "nivele" catre cultura si, implicit, catre o constiinta mai acuta. Bineinteles, daca ai rabdarea de a cerceta si a nu te agrega imediat primului "mentor" citit/ascultat/vizionat (vezi Confucius). :)

andreiraduM spunea...

Man, ceilalti spun ca sufar de superioritate... acum depinde cine ma priveste si de unde ma priveste!
:))
"unghiurile"!

Oi fi fiind si "haiduc al netului", depinde de fiecare tartacuta care "ma analizeaza"...
:)
Nu vreau sa-ti contrazic emoti.
:)
Nu trebuie sa te simti dator sa-mi multumesti mie, eu "te bantui" din ce in ce mai rar, dintr-un motiv simplu - timpul. Si atunci cand te "bantui" nu-ti las cuvinte de complezenta.
Stiu ca te straduiesti foarte tare sa dovedesti ca poti si incerc sa-ti ofer o alta perspectiva, avand in vedere ca ai pretentie de la tartacuta ta.
:)
Deocamdata sunt la munca,mai tarziu... in piata!
:)
Nu traiesc pe spinarea "capsunarilor, castravetarilor".
Nici pe spinarea ajutoarelor sociale din statele unde emigreaza romanasii pentru o viata mai buna.

Te-am linistit?
:)

SOmeONE spunea...

Da, multumesc! Esti intr-adevar un prieten! Mai ramane o nedumerire... esti la munca, ai spus??!

:))

andreiraduM spunea...

Man, nu le amestec deloc.
Avand in vedere ca vorbesti despre analfabeti, avand in vedere ca tu i-ai facut parte pe parintii tai in acest enunt, nu poti avea pretentia ca cel ce citeste sa nu-ti puna o intrebare pertinenta.
Ii analizam pe ceilalti, dar pe noi sa nu ne analizeze nimeni, nu?!

Te cam deranjeaza Confucius, te simti eclipsat?
Ai si de ce!

:)
Citind un autor si evocandu-l, in tartacuta ta, inseamna "mentor"??
Adica citesti carti pentru a-ti gasi mentori?!
Asa functioneaza tartacuta ta?!

SOmeONE spunea...

Eh, ai vrea tu sa stii cum functioneaza tartacuta mea... Dar nu mi-ai raspuns la intrebare. :)

andreiraduM spunea...

Dap!
Sunt la munca!
Te cam framanta, nu?!
Cum pot avea timp sa-ti bantui maidanul sa fiu si la munca.
:)
Asa e la privat...
Te faci util, fara sa muncesti mult, stiind sa negociezi, traiesti bine.
Te faci util dar nu stii cum sa-ti negociezi postul, stai zi-lumina sa muncesti pentru altii!
:)

andreiraduM spunea...

Nici tu nu mi-ai raspuns la intrebare: parintii tai sunt alfabtizati?!

andreiraduM spunea...

Sau "alfabetizarea si analfabetizarea" sunt murdarii doar atunci cand vorbim despre noi, cand vorbim despre ceilalti este ceva legitim si curat?!

andreiraduM spunea...

Iris, ai dreptate!
Alfabetizarea nu te scuteste de a vedea lucrurile asa cum vor altii sa le vezi!
Iti trebuie mai mult decat alfabetizare si cultura, iti trebuie ATENTIE!
Atentie la tot ceea ce se intampla in jurul tau.

SOmeONE spunea...

:))
Exact! Frumoasa si sanatoasa filozofie!
Dar nu era doar asta curiozitatea. Ma gandeam, iata cum fac patriotii revolutie (sau drept la replica, dupa domnia-ta) in Romania! Prioritatea este salarelul, apoi, in timpul liber, facem si revolutie! Evviva!!

Anonim spunea...

Dragilor,
:)
disputa voastră mă indispune, aşa că eu mă retrag.

SOmeONE spunea...

Da, parintii mei sunt alfabetizati. Intr-o epoca in care de multe ori "fugeau de acasa" ca sa se duca la scoala, impotriva vointei parintilor lor. Problema lor, ca si a multora, este ca acum se bazeaza prea mult pe "surse de incredere" de informatie.
Nu am probleme sa recunosc asta, ma preocupa lipsa ta de scrupule si aparentul "nimic sfant" atunci cand tii cu orice pret sa iti demonstrezi "capacitatile analitice".

andreiraduM spunea...

:)
Man, cineva trebuie sa si munceasca...
Daca poti face ambele lucruri imi pare firesc sa le faci pe ambele.
:)
Ma amuza faptul ca tu, nenea cu bocceluta, se crede indreptatit sa spuna cum sa faca si ce sa faca ala de a ramas in tara.
Scrie neshte reguli dupa care sa functionam, sa facem proteste, sa scriem pancarde...
:))

La tine a fost prioritar patriotismul?
Sau dorinta de a face salaret mult mai mare, pe aceeasi prestatie (in mioritica noastra tara"?!
Esti fenomenal.
:)
Revolutia te las sa o faci tu!
Noi doar protestam!
:))
Se pare, ca desi ai cetit tabloide, ai privit la tembeliziuni, ai cetit si ziare straine, tot revolutie ti-a ramas in cap!
:))
Ce zice mama... e sfant!
:))

Iris, nu te indispune.
Nu are rost.
Aici avem de-a face cu un sablon clasic:
Un roman plecat din tara cu dorinta de a trai mai bine (casa, masa, electrocasnice si poate neshte concedii mai exotice) isi arunca flegma pe aia de au iesit in strada pentru ca i-au stricat imaginea prin pancarde pline de greseli gramaticale.
Crede ca l-a luat pe Dumnezeu de picior si se crede indreptatit sa arunce cu muci in aia de sufera pe aici, care nu au avut sansa, noroc, creier sa-si faca o viata mai buna!

Hai sa ne scuipam unii altora in cap, pentru ca miscarea de protest este tardiva in tartacuta aluia plecat, hai sa mai ne dam cu "tesla-n coaie" sa nu ne dezmintim ca suntem romani, si ca suntem dibaci in a gasi n motive sa ne impartim in tabere.
Cam asa se intampla si in strainatate: romanii nu sunt uniti, daca ar putea sa se vorbeasca non-stop de rau unii despre altii, ar fi super ok.
Aceasta este o parte a "diasporei" romanesti!
:)
Momente in care unii vor sa-si dovedeasca "superbia"!

andreiraduM spunea...

Man, sfant imi este tot omul, indiferent ca este scolit sau nescolit, atata timp cat nu incearca sa scuipe in capul altora, doar pentru ca se crede la inaltime.
Nu am spus nimic rau despre parintii tai.
Tu i-ai inclus in enuntul pe care-l comentam aici.

Sau eu ar trebui sa fac abstractie de ei, in timp ce tu ti-ai construit intreg "edificiul" pe spusele mamei tale!

:)
Nu prea se "fugea de acasa" sa se mearga la scoala.
Era vremea cand 4 clase erau suficiente pentru a ajunge contabili mult mai buni decat aia care termina facultati, doctorate, masterate!
Sa nu omitem si volumul informatiei de atunci cu cel de acum.
:)

Aha... scrupule trebuie sa avem cand e vorba de noi, cand e vorba de altii, nu mai e vorba de scrupule ci de firesc!
:)
Man, infatuarea e meteahna grea.
Si cultivat si necultivat viata iti poate da peste bot!

SOmeONE spunea...

Da, Iris, chiar nu te indispune, de fapt avem de-a face cu doua sabloane. Pe de o parte Bastus, capsunarul oportunist, pe de alta parte romanul verde, adevarat, descurcaret. Incredintat ca pe lumea asta doar stomacul si concediile exotice sunt farul orisicarui om "normal". Andrei, nu stiu altii, dar te asigur ca in cazul meu, 50 plus unu in favoarea "emigrarii" le-au constituit oamenii ca tine... Revolutie placuta!

andreiraduM spunea...

:)
Man, sunt convins ca "oameni ca mine" te-au determinat sa pleci!
:)
Alta varianta nu mai e... solida.
:)

Ca doctor nu esti, altfel nu-ti faceai un blog ordinar cu tente literare.
Specialist in vreun domeniu care nu avea viitor aici nu esti, ca altfel nu aveai blogul acesta si timp sa tai frunza la caini si sa flegmezi in capul alora din piata si nici timp sa diseci tembeliziunile in urma celor spuse de mama ta "e revolutie"!


Asadar, ai plecat pentru ca te deranjau oamenii care-ti spuneau in fata ce gandeau!
Nu e lucru usor sa accepti si pareri defavorabile (dupa cum tu ai scris in "preambulul" comentriilor)!

Printre straini, in anonimat, ocupand cuminte locul intr-un job, stand de-oparte de actiunile civile (fiind stranier) nu te pune in postura de a fi "afectat".
E acea vegetare, acea traire "in interior".
Pacat ca meteahna romanasului de a critica ai luat-o cu tine.
Din cand in cand rabufneste.
Dar poate, cu timpul, o vei invinge si pe acesta... si vei ajunge la fotosinteza totala!
:)

Urarea e musai sa i-o spui mamei tale, dumneaiei a inteles ca e "revolutie"!
Inca nu are ingredientele necesare si suficiente pentru a fi "o revolutie".
Dar ii poti spune ca se revolutioneaza tartacutzele concetatenilor ei. Asta ca sa nu o dezamagesti ca a fost "manipulata"!

Placut a fost dialogul cu tine.
Repede se mai clatina orgaliul omului cand "dreptul la replica" este activ!
:)

Anonim spunea...

Sistemul a marcat din nou, iar scorul e 100824567 la 0. În favoarea lui, bineînţeles.
Şi ştiţi de ce?
Pentru că noi repetăm un model clasic. Toţi trei.
Sorin - autoexilatul, Andrei - haiducul şi Iris - blazata, trei categorii de români care, în loc să se unească pentru a-şi atinge scopul, fie se ceartă, fie abandonează cauza, lehămetiţi de gâlceavă.
E dramatic pentru că niciunul din noi nu e suficient de lucid încât să nu-şi mai epuizeze resursele în lupte inutile sau să abandoneze cauza, din lipsa speranţei că lucrurile s-ar mai putea schimba..

andreiraduM spunea...

Pup cu drag Iris!
Ai pus degetul pe rana!
Dar cum poti reactiona in fata unuia care flegmeaza de departe pe oameni care au curaj sa se faca auziti!
Prosti, inculti, agramati, asa cum sunt... au curaj sa spuna ce gandesc.
Uite cum o manuta de oameni au reusit sa-i bage-n fibrilatii pe smecherii de la putere.
Cum puterea le-a fost zdruncinata pentru ca romanii, CATIVA, au decis ca e cazul sa se faca auziti.

SOmeONE spunea...

Ca doara nu mi-oi fi invidios! :))
Da' vaz ca cunosti bine "situatiunea" din diaspora noastra. Si nu's de ce, parca simt si un mic, micut, accent critic. Nu suntem chiar asa de diferiti, in fond. :))
Te-ai uitat si tu pe fereastra noastra? Ai grija, la unghiurile moarte, spre deosebire de mine tu nu ai cum sa intuiesti ce ascuns. Doar daca... hmm! vrei sa vezi dumneata ca vajnicul nostru "pro loco" este vulpea care a incercat sa se dea la strugurei si a ramas cu mustatile in vant? Rusinica!! :))

Anonim spunea...

Andreiule,

păi, nu ştiu cum ar fi mai bine să (re)acţionezi, dar o să mă gândesc şi la asta.
:)
Poate că ne-ar ajuta să ne centrăm atenţia pe sistem, mai mult decât pe propria dispută.

Şi eu văd aici 2 lucruri bune:
1. că Sorin a tras un semnal de alarmă în legătură cu informaţiile transmise prin mass-media;
2. că Andrei a subliniat "minunea" care se petrece şi anume că românii au descoperit că pot să-şi exprime opiniile, liber şi fără violenţă.

Anonim spunea...

Ah, şi că Iris s-a întors la "locul crimei". Adică, n-a mai abandonat cauza.
:))

SOmeONE spunea...

Bun! Deci "capsunarul" n-a priceput nimic! Hai sa vedem, lasand la o parte toate mizeriile ce il "mana pe el in lupta", cum poate fi adus la calea cea buna.
Sa admitem ca sub "loviturile multimii" (!) cade guvernul. Mai departe?

andreiraduM spunea...

:)
Man, iar o dai pe langa corcodusi!

Nu traiesc in "cutie de conserva" si ma trezesc la un moment dat ca "tembeliziunile fac manipulari", nu vegetez in interiorul meu si ma trezesc ca au loc miscari in jurul meu, spre diferenta de tine, apelat de disperarea parintilor.

Normal ca simti "accentul critic", ca doar cu el te-ai confruntat mereu!
:)

" Ai grija, la unghiurile moarte, spre deosebire de mine tu nu ai cum sa intuiesti ce ascuns."
Man, sunt linistit... daca tu abia acum te-ai trezit la realiate, daca abia acum ai descoperit cam cum merg treburile cu tembeliziunile, imi dau seama cat de profund poti sa vezi "ascunzisurile" sau sa "ascunzi"!
:))

Nu am inteles treaba cu "rusinica" (by huidu)!

Cat priveste "pro loco" si vulpea, sunt de acord. Atata timp cat tu nu ai reusit sa "misti nimic" aici (darmi'te acolo), spre diferenta de aia din strada, ai articulat bine cuvintele vis-a-vis de actiunea ta!
Ai folosit reflexia din oglinda!
(ca tot achiesezi la ea).
:)

SOmeONE spunea...

Da, mea culpa! Ma inchin spasit! Sunt dispus sa imi torn si cenusa in cap. Ajutati-ma sa inteleg cum se va construi viitorul luminos de "dupa", ca sa pot sa crap de regretul de a fi plecat! Deci?

Anonim spunea...

Biii, iar??!!
:))))))))

SOmeONE spunea...

:))

Anonim spunea...

Andrei,

haidi, bre, că Sorin n-a pretins că datorită lui ai aflat tu că televiziunile fac manipulări, ci ne-a adus aminte să fim foarte atenţi şi selectivi în legătură cu informaţiile acelea.
Dacă tu erai deja, bravo ţie!
Eu nu prea eram, iar mie mi-a prins bine să citesc despre asta.
:))

Anonim spunea...

So'

nici Andrei n-a pretins că tu n-ai fi priceput nimic, ci te-a invitat să iei partea bună a lucrurilor.
Agramaţi au ba, oameni au ieşit să protesteze. Neorganizaţi de vreo asociaţie, ci spontan! E un exerciţiu de democraţie şi a trecut mult până ce l-am învăţat.
:))

Anonim spunea...

(Nici măcar în data de 24 ianuarie nu ne putem preface că suntem uniţi??! RUŞINICĂ!!!!)
:)))))))))

SOmeONE spunea...

Ah, da? Nu observasem, mie mi s-a parut ca are ceva cu mine, adica cu dreptul meu pierdut de a ma exprima! :))
Daca as fi considerat problema agramatilor drept fundamentala, as fi inclus-o in articol. Am amintit-o doar ca pe una dintre componentele care pot sau nu sa dea credibilitate unei multimi in fata celor contestati. Sunt sigur ca Basescu, citind acea pancarta, s-a simtit mai putin amenintat, pe undeva.

SOmeONE spunea...

Bine, hai sa ne prefacem! :))

andreiraduM spunea...

:)
Man, autoironia are si ea un rost, mai cu seama cand e facuta la timp, nu cand e folosita in lipsa argumentelor! Ti-l recomandez pe Butulescu, vei invata foarte multe despre autoironie (cand si cum trebuie folosita).
:)

"Capsunarul" a inteles exact ce il intereseaza pe el. Cat e spatiul vital atata e si orizontul.

Nu il mana nimic in lupta pentru ca nu-l intereseaza, in primul rand, il al doilea rand, nu vede mai departe.
Capsunarul este capsunar datorita faptului ca manuta putina iesita la "revolutia din '89" nu a gandit ce pune in loc dupa ce cade CE-scu!
:)

Capsunarul gandeste ce pune in loc, nu gaseste nimic si atunci incepe sa flegmeze pe aia care au ca obiectiv sa FIE AUZITI.
Culmea, "capsunarule", au fost auziti!
:))

Nu, nu regreta ca ai plecat, regreta doar faptul ca scuipi impotriva vantului!
Ce va fi "dup"a, vom vedea.

Daca tu ai putut pleca "dupa" "revoluta'89", cu siguranta dupa acest "dupa" actual, va fi o schimbare, nu atat de concreta cum ne-am dori-o toti, insa suficienta pentru a nu ne mai propti in mentalitatea "nu putem face nimic"!


Uite ca putem face ceva!
Spectaculos, nu?!

SOmeONE spunea...

Hai ca mi-am facut o injectie cu antidot pentru venin. Deci nu te mai obosi! Astept sa imi spui ceea ce "veti" face, fara bla-bla-uri.

Anonim spunea...

Andrei,

te hazardezi!
Fără a minimaliza acest gest, realitatea e că dpdv practic, am făcut... nimic! Şi câinii care urlă la lună se fac auziţi. Aşa, şi ce-i cu asta??!!
Aici îi dau dreptate lui Sorin, în sensul că mai e mult până departe.

SOmeONE spunea...

Ah, antidotul era si contra "recomandarilor". Vorbesc cu tine, nu cu Confucius si nici cu Butulescu! :))

andreiraduM spunea...

:)
Iris, imi pare rau daca tu ai trait pana acum cu ideea ca tembeliziunile nu manipuleaza, si ca a trebuit sa afli asta taman acum.
Dar toate au un inceput.

Man, ai dreptul sa-ti exprimi o parere, insa nu ai dreptul sa jignesti, sa flegmezi doar pentru ca ai un spanac de scoala, stiind sa scrii corect gramatical, nu ai adus niciun beneficiu nici alora care stau acum in piata, nici tarii, nici imaginii mioriticei noastre tari.

E vorba de coloana vertebrala.

Daaa, crezi ca Basescu s-a simtit mai putin amenintat de pancardele scrise incorect?
Pai aia de au scris incorect sunt asemeni fiicei lui (care e in parlamentul european), nu cred ca subestimeaza astfel de oameni, stiind foarte bine ca pot ajunge departe chiar fiind agramati!
:))

Nu poti avea respect, man, daca nu ai respect!
Nu studiile il fac pe om OM, ci bunul simt, coloana vertebrala!
Studiile iti confera un anume statut social si o un anume nivel de trai. Nu-ti garanteaza respectul!

andreiraduM spunea...

:)
Te roade, stiu!
Un mediocru, se spune, nu poate suporta evocarea unor astfel de nume si uita ca a ajuns la un anume nivel intelectual taman datorita alora pe care-i respinge!
:)
Sau... te pomenesti ca tu vorbesti noutati, ca mentalitatea ta e a ta 100% si ca ai emanat originalitati?!
:)
Super tare.
Uite omul de tip NOU!
Si-a format tartacuta din neant. Predecesorii lui nu l-au invatat nimic, i-a venit din astral toata "cunoasterea"!
:))

SOmeONE spunea...

Studiul iti confera in primul rand constiinta. Statut de om cu capul pe umeri si nu statut social, in privinta acestuia aproape ca te contrazic. Vezi exemplul "capsunarilor" care fac munci mult sub pregatirea lor profesionala (evident, nu e cazul meu, dupa cum bine ai observat din faptul ca am blog ordinar cu vaga tenta literara!). Asta ca sa nu tabarasti iar cu presupusa mea sete de "superioritate". :)

SOmeONE spunea...

Ups! ai facut-o deja! Mai ai? :))

Anonim spunea...

:)))))))
Andrei,
eu privesc extrem de rar la televizor. Tocmai de aia, fiindcă televiziunile caută să-mi bage pe gât anumite informaţii de care eu consider că n-am nevoie!!!!
Am privit acum, ca să fiu cât de cât la curent cu ceea ce se mai întâmplă. Şi da, eram gata ca din pricina nemulţumirii mele să interpretez eronat o serie de informaţii.

andreiraduM spunea...

:)
"pica poama malaiata, in gura lui natafleata"!
Stai pe margine, mai da neshte flegme accesorizate cu neshte cuvinte latine (alea tot din putul gandirii tale or fi venind, adica tu le-ai emanat?!), mai asteapta telefoanele parintilor tai sa-ti spuna cam cum se misca "gloata", vegheaza-ti buna-starea (bazata pe aia de murira la revolutie negandind ce se intampla "dupa") si vei afla la momentul oportun!
:)

"venin" il vezi, venin este!
:))

andreiraduM spunea...

:)
Iris, cel mai bine ar fi fost sa te informezi la fata locului.
E o discrepanta uriasa de ceea ce se intampla la fata locului si ce dau astia la tembeliziuni.
Dar nu e de rau. In definitiv, o imagine poate fi privita din mai multe unghiuri. Important este sa nu fie unghiuri moarte!
:))

SOmeONE spunea...

Ai dreptate! Cum si-au permis aia sa moara si sa nu se gandeasca la ce vine dupa?! Esti nostalgic al vechilor vremuri?

Anonim spunea...

Andrei,

Am fost şi acolo. Întâi, lunea şi marţea trecute, dar amestecul galeriilor echipelor de fotbal şi conflictul mocnit dintre ele şi jandarmi m-au convins că violenţa e iminentă şi că e stupid să particip înainte ca ele să se liniştească.
Am avut dreptate, fiindcă a urmat ce a urmat...

(Şi ieri am trecut, dar sunt răcită şi n-am fost în stare să stau, că aveam frison.)

andreiraduM spunea...

:)
"capsunarule", studiul nu confera unui om constiinta, ci dexteritatea de a manipula ce-i in jurul sau.
Daca ar fi fost veridic enuntul tau, terra ar fi aratat cu totul altfel acum, la cati oameni cu studii au carmuit planeta!
:)

"capsunarii" fac munci sub nivelul lor de pregatire pentru ca nu au respect de sine!
prefera cele mai facile mijloace in defavoarea celor mai dificile!
In loc sa militeze pentru drepturile lor, prefera sa capsuneze in alte tari...
Si isi merita soarta!
Muciti fratilor zi-lumina, pentru ca nu vedeti orizontul, nici pe al vostru, nici pe al celorlalti.
"dupa" pentru voi nu exista, trebuie sa vi-l arate cineva, sa-l verbalizeze concret ca sa puteti sa fauriti o imagine in tartacuta voastra.

:)
Auzi, studiul confera constiinta!
:))
DA... constiinta individualitatii, sau a grupului la care s-a asociat fortat sau benevol, urmarind nu interese comune, ci personale!

SOmeONE spunea...

Sa inteleg ca nu sunt demn de a fi "luminat" despre cum se intentioneaza a se proceda in cazul in care antichristul va fi eliminat? Sau habar nu ai?

Anonim spunea...

Biii, aia cu mediocritatea e de râs!
:)))))))))
Andrei, mai las-o de treabă, că nu-i niciunul din noi vreun geniu.
Sau suntem şi încă nu ne-am dat seama??

andreiraduM spunea...

:)
"Ai dreptate! Cum si-au permis aia sa moara si sa nu se gandeasca la ce vine dupa?!"


:))
Ti-ai dat un raspuns extraordinar!
E pe calapodul tau.
Cum mama ma-sii nu s-au gandit aia la "dupa"?!

:))

Cum mama ma-sii astia ies in strada si nu se gandesc la "dupa"!
Sa-i raspunda unui "capsunar" concret, ce urmeaza "dupa" pentru a avea sau nu "regrete"!
:))

SOmeONE spunea...

Ai dreptate, asta este meteahna capsunarului. Sa munceasca zi-lumina, ca boul, fara orizont si fara idealuri. Sigur, situatia se schimba complet daca ar fi ramas acasa, sa "lucreze" la privatul marinimos din tara, acela care iti permite sa te dai in barci pe retelele de socializare, ca sa nu obosesti prea tare, caci dupa program tre'i sa te duci la "proteste" -iarna, si la gratar vara, ca deh, nu poate omu' sa faca tot aceleasi lucruri. :)

andreiraduM spunea...

:)
iris, suntem mediocrii! Toti suntem, de nu am fi nu ne-am afla aici, discutand flegmele unuia care s-a trezit de zbuciumul unei mame!

Sorinule, te-ai luminat singur!
Ti-ai dat raspunsul... ca fletzu, ti-a scapat!
:))
Nu te supara pe tine.
Esti un om bun, orgoliul iti mai joaca feste, dorind sa te ridici cu ceva deasupra celorlalti.
Uneori iti este, de cele mai multe ori nu, oricat ai flegma impotriva unora sau altora.

Mai bine ramai la literatura. Chinuieste limba romana, poate iti iese pana la urma ceva original.
:)

SOmeONE spunea...

"Andrei, mai las-o de treabă, că nu-i niciunul din noi vreun geniu."

Lu' te rog sa vorbesti pentru tine! :)))

Anonim spunea...

Studiul îţi oferă informaţii care ajută la dezvoltarea conştiinţei.
După părerea mea, "studioşii" pot fi de 2 feluri:
-cei care memorează o serie de cunoştinţe într-un domeniu, devenind specialişti şi
-cei care-şi dezvoltă conştiinţa, devenind intelectuali veritabili.
:))

Dragilor, sunteţi de belea!
>:D<

SOmeONE spunea...

Beh, Andreiule, devii incoerent, nu reusesc sa te mai urmaresc. Sau asa e tehnica?

andreiraduM spunea...

Man, vezi daca ti-ai luat talpasita?!
In viata este important ceea ce stii sa faci, insa este important si cum stii sa te pretuiesti, sa te pui in valoare in fata "capitalistilori"

:)
Adica cum stii sa te "vinzi"!

SOmeONE spunea...

Sau cei care se cramponeaza de un autor, personalitate, etc, luand de buna ABSOLUT toate ideile sale!

Anonim spunea...

Iertare, So'!
:))))))))))

Da' dacă niciunul din noi nu s-a prezentat cu "genialul X", eu am zis că deh, suntem nişte oameni acolo şi noi...

andreiraduM spunea...

:)
Man, bateriile iti sunt epuizate!

SOmeONE spunea...

Multumesc, Andrei, imi oferi adevarate lectii de viata! :))
Probabil ca esti mandru ca esti "smecker", neh?

andreiraduM spunea...

:)
Da,man, e adevarat!
Dar acum depinde de tartacuta aluia de citeste.
Unii, cum e cazul tau, cred ca daca cineva face referire la un reper in literatura, istorie, gata, aia inseamna "absolut"!
Nici macar nu intreaba la ce face referire, adica sa ceara mai multe informatii, ca tartacuta lui stie ca celalalt l-a luat drept mentor, sau "de buna ABSOLUT toate ideile sale!"
Desi evocarea se face intr-un contex si un text anume!
:))

SOmeONE spunea...

Andreiule, dragutule, acum pricep de ce esti atat de inversunat in apararea partii de vandali si agramati din piata! M-a iluminat afirmatia ta: "In viata este important ceea ce stii sa faci, insa este important si cum stii sa te pretuiesti, sa te pui in valoare in fata "capitalistilori"
:)
Adica cum stii sa te "vinzi"!"

Tipii aia fac treaba "murdara" dimineata, apoi apar smecherii, mai pe seara, cu fisa pontata si continua! Tu esti un politician nedescoperit!

andreiraduM spunea...

:)
Acum depinde ce intelegi prin "smecker".
Smecker pentru mine este ala de-si umfla penele ca sa para ca e "bogat in penaj"!
:)
Fiecare cu perspectiva si unghiul sau.
Sunt mandru ca am coloana vertebrala dreapta.
Ca nu sunt constrans sa spun laudarosenii unui prieten si ca nu apelez la complezenta doar de dragul de a-l face pe celalalt sa se simta bine.
:)

Anonim spunea...

Andreiule,

e corect în ceea ce priveşte mediocritatea, dar cu restul exprimării tale, mă simt ameninţată de patetism:
"discutand flegmele unuia care s-a trezit de zbuciumul unei mame".
Haidi, bre, aşa de tragic era momentul?! Şi eu care am râs continuu... Pfiu!
:))
(glumesc)
>:D<

andreiraduM spunea...

:)
Man, iar incepi cu unitati lexicale folosite de domnite?!
"dragutule"????

Asta ai inteles tu?
Ca apar vandalii?
Pai crezi ca vandalii au fost aia de au scris pancardele pline de greseli?!

Esti departe de tara dar si departe de adevar!
Nu ai fost acolo, insa ti-ai format o opinie din... neant!
Nici macar parintii tai nu au fost acolo...

Pare-mi-se ca tu nu ai un job prea important, avand in vedere ca nu stii ce-nseamna sa "te vinzi".
Hai sa-ti spun.
Te duci sa te angajezi, stiind sa faci ceva foarte bine, da?
Te prezinti la interviu si NEGOCIEZI, dupa ce ai dovedit ca stii sa faci ceva FOARTE BINE!

Daca nu, te angajezi unde te primeste si accepti contractul care ti se da, pupand manutele si piciorusele aluia de-ti da o paine...

SOmeONE spunea...

Pai "smecker" e de mai mute feluri... :))
Eu am scris ceva , mai demult, pe tema asta si mi se confirma mereu. Desigur, tu esti un smecker marunt, benign, nu faci rau nimanui! Oare?

andreiraduM spunea...

:)
iris, e exagerata... ca prea multa seriozitate acestor comentarii nu putem da.
:)

andreiraduM spunea...

:)
Sunt ceea ce crezi tu ca sunt!
:)
Ba fac rau!
Iti fac rau tie, ca de-aia ai plecat din tara...
:)
Sau ai uitat?
Bateriiileeeeeeeeeee
:))

Anonim spunea...

Bre, e dureros ce e nevoit să facă "căpşunarul" şi, după părerea mea, dacă ar fi avut ocazia să muncească şi să câştige suficient, în ţară, n-ar fi plecat.
Şi mai cred că nici lor nu le e uşor, acolo unde - chipurile - lasă impresia că au atins bunăstarea.
Hai să nu ne mai încondeim reciproc pentru situaţii care au decurs din acest nefericit concurs de împrejurări.

SOmeONE spunea...

Ce dreaq de job important sa am eu? Scrie si la profil, capsunar. Dar uite, iti voi ramane recunoscator pe vecie, cand am sa ma satur si va trebui sa caut un alt job, am sa tin seama de sfaturile pe care ai binevoit sa mi le dai. Ma gandesc doar ca e destul de greu ca sa arati ce stii INAINTE de a te angaja, ceea ce ar putea sa invalideze tot sistemul la care ma "instigi". :)))

SOmeONE spunea...

Lu' este moderatorul "emisiunii"! :))

>:D<

andreiraduM spunea...

:)
Sa nu uiti, "Darie One"!
:))
E destul de greu "ca sa arati"!
:))

Iris, gata, nu ne mai "incondeiem".
E-adevarat ce spui.
Dar nimic din toate acestea nu s-ar fi intamplat daca romanii erau uniti, vigilenti si verticali.

Anonim spunea...

Măi oameni buni, ce-aveţi??
Eu consider că orice muncă cinstită din care îţi câştigi traiul, e demnă de respect.

SOmeONE spunea...

Pai cine a afirmat contrariul?

andreiraduM spunea...

Haidi pa!
Ne revedem cu un nou prilej pe care ni-l va oferi "capsunarul" insarcinat cu paza la "pancarde"!
:)

SOmeONE spunea...

Ciao-ciao! :))

Anonim spunea...

So'
:))
departe de mine intenţia de a modera. Pur şi simplu îmi spun şi eu părerea pe-aici şi apreciez că uneori mă băgaţi şi pe mine-n seamă.
:)
Eu sunt cea mai nepricepută dintre voi. D-aia îmi permit o oarecare detaşare de subiectele respective. Zic şi eu, ca nepriceputeanu, ce-mi trece prin tărtăcuţă.
Şi câteodată mă simt ca un copil care e privit cu condescendenţă de adulţii preocupaţi de lucruri complicate...

SOmeONE spunea...

Gata programul de munca? :)))

Anonim spunea...

Andrei,

Dar nimic din toate acestea nu s-ar fi intamplat daca romanii erau uniti, vigilenti si verticali.

da, aici şi eu sunt de acord. Ai mare dreptate!

Pup!

SOmeONE spunea...

Nu, Lu', nu este asa. De fapt, imi cer scuze daca cateodata, in "focul" luptei, a putut sa para ca te privim superficial sau condescent. Dar tu stii ca nu-i asa... :)
>:D<

SOmeONE spunea...

"Dar nimic din toate acestea nu s-ar fi intamplat daca romanii erau uniti, vigilenti si verticali."

Pai iaca, sunt perfect de acord si eu! Frumoasa teorie, dealtfel... :(

Anonim spunea...

So,

Ştiu. Eu zic doar cum mă simt la nivel de cunoştinţe şi de discuţiile purtate aici, nu că aţi avea voi, de-adevăratelea, o astfel de atitudine faţă de mine.

SOmeONE spunea...

Da' de ce? Tu nu esti in stare sa arunci un citat din Butulescu? :)))

Anonim spunea...

:)))))))
Recunosc cinstit: NU!
Eu nu pot memora o idee dacă n-o traduc "pe limba mea". Şi odată ce am tradus-o, ea nu mai poate fi reproducă ca citat şi e integrată în propriul meu sistem de gândire.
Ghinioane, deh!

SOmeONE spunea...

La capsuni cu tine! :))
>:D<

Anonim spunea...

Să ştii că-mi plac căpşunile, aşa că n-ar fi tocmai indicat să-mi laşi plantaţia pe mână!
:))))))))))

SOmeONE spunea...

Sa nu care-cumva sa scrii asta in curriculum! Te-ar penaliza teribil la... negociere. :))

Anonim spunea...

Dar, lăsând deoparte unele accente, cred că şi Andrei are dreptate în unele privinţe.
Însă, el nu-ş dă seama că un popor căruia i s-a spălat creierul atâta amar de vreme, e greu să-şi revină peste noapte.
Uită-te şi tu cât de greu ne-a fost şi cât a durat până am priceput că putem ieşi să protestăm fără huliganisme şi fără violenţă, ca să ne exprimăm punctul de vedere!!!
Şi e cu atât mai notabil faptul cu cât pe stradă au ieşit tocmai oamenii simplu, adică cei care au fost mereu "masa de manevră".

Anonim spunea...

Scuze de greşeli... mă cam grăbesc.
:P

Anonim spunea...

:)))))))
Nici măcar nu m-aş duce la o astfel de angajare, decât dacă aş lucra pentru concurenţa neloială.
Aş fi ceva de genul..."Termita & Co."

Anonim spunea...

Că veni vorba, mi-ai făcut o poftă teribilă de nişte căpşuni proapete, pârguite (îmi displac cele prea coapte)!
Mmmmmmm, mor de poftă!
>:D<

SOmeONE spunea...

Eu cred ca tocmai aici este necazul. Oamenii "simpli" risca sa fie confundati, din pricina "tolerantei" lor, cu cei care scriu si expun o pancarta vulgara, agramata si care se afla acolo din dorinta de "distractie", de a sparge, incendia si a se incaiera cu fortele de ordine. Daca am avea bunavointa de a ne arunca ochii in "curtea vecinilor", am intelege cat poate asta sa delegitimizeze un protest cinstit. Incepand cu luna mai a anului trecut, in toata Europa au avut loc manifestatii de protest, asa numita "miscare a indignatilor". Se parea ca e pe drumul cel bun si ca va creste, atingandu-si scopurile. Totul s-a facut tandari in octombrie, la Roma, cand intre manifestantii bine-intentionati si-au facut aparitia asa-zisii "black-blocs", elemente anarhice, extremiste si care, desi relativ putini, prin evidenta organizare, au reusit sa acapareze protestele si sa le deturneze. De atunci, miscarea indignatilor s-a stins, prinsa intre doua focuri. Cam asa se intampla si la noi unde, de dragul "ingrosarii" randurilor, li se permitesi li se ia apararea celor care au alte scopuri. Cam asta a fost "flegma" mea si nu ma asteptam, oricum, sa fiu aplaudat. Suntem atat de orbiti de prejudecati si atat de porniti unul impotriva celuilalt incat sarim ca arsi la orice observatie, etichetand-o din start drept incercare de a "invata pe altii ce sa faca". Dar nu este, de fapt, deloc vorba de "altii". :(

SOmeONE spunea...

Mie, in schimb, capsunile incep sa imi provoace iritare... :(

Anonim spunea...

So'
ai dreptate. N-am ştiut de manifestaţiile indignaţilor (interesantă denumire!!), dar, aşa cum am spus, la începutul săptămânii trecute am fost şi eu la Universitate. Din păcate, am văzut acolo şi o parte din membrii galeriilor de fotbal. Râca lor cu jandarmii atinge cote impresionante (conflictul acesta vechi fiind hrănit de ambele tabere, cu fiecare ocazie când ei se întâlnesc).
Aş minţi dacă n-aş recunoaşte că prezenţa lor m-a dezamăgit. Nu atât prezenţa lor, în sine, cât replicile veninoase pe care le aruncau jandarmilor şi care, la momentul acela, încă paşnic, erau nejustificate.
Acesta e motivul pentru care am renunţat să rămân. Aveam sentimentul că lucrurile vor degenera, depăşind cu mult ideea unor protestaţii justificate, dar decente dpdv al manifestării, adică EXACT ceea ce consideram eu că ar fi de dorit să fie.
De aceea, înţeleg ce vrei să spui şi are un sens dacă asociezi scrisul agramat cu o anumită categorie de indivizi.
Şi, ca de fiecare dată, în zonă erau şi aurolaci şi nişte vântură lume, beţi-mangă...adică o mulţime pestriţă, care nu m-a convins să rămân.

Anonim spunea...

Căpşunile sunt minunate.
:)
Asocierea lor cu o anumită categorie de oameni şi interpretările aferente tind să devină o prejudecată.
Eu refuz să uit că aprox 4-5 ani am dus-o bine în ţara mea şi datorită faptului că unii s-au spetit la muncă în alte ţări şi au trimis valută acasă. Dar, tu ştii deja această părere a mea.
Şi văd câte familii sau destrămat şi câtă lume -mai ales copii - încă suferă de pe urma acestei situaţii. Că niciun om nu e nebun să plece, doar de dragul relocării, ci majoritatea au plecat sa să asigure familiei o situaţie materială mai bună.
Nu-i nimic rău în asta, că doar d-aia mergem la serviciu. Ca să facem ceva util societăţii şi prin asta să ne câştigăm un trai decent. Dar, încearcă să-ţi cumperi o casă, sau să-ţi întreţii familia cu un salariu mediu din România şi atunci poţi să înţelegi de ce au apărut căpşunarii!

Trimiteți un comentariu

Facem asa: tu combati ideea, eu raspund la fel. Ca pe orisicare, referirile la persoana mea au darul de a ma irita. Ma rog, cele defavorabile... :)

 
Sunt un copac paduret care incearca sa ofere fructe cat mai gustoase calatorului . Nu pretind nimic in schimb, am doar o mare rugaminte: sa facem astfel incat licentele si ISBN -urile sa devina niste chestii primitive, depasite. Multumesc! :)