-

-

sâmbătă, 9 ianuarie 2010

Non multa sed multum

                        
                          
Probabil ca multi dintre voi au auzit deja despre 100Ro. Este un blog mai deosebit, creat cu putine luni in urma. Imi amintesc ca pe vremea aceea, gaseai cam prin toate blogurile un scurt comentariu, foarte simtit dealtfel, care continea invitatia de a te alatura acestei comunitati in devenire. Se fagaduia un audience mai mare si nu avea prea multe conditii restrictive. "Pomana curata"- am gandit eu si am declinat respectuos invitatia...
Marturisesc ca, initial, l-am suspectat de parvenitism pe semnatar. Ma asteptam de la o zi la alta sa vad blogul sau inundat de publicitate (pana acum nu a aparut, desi banuiesc ca vizitele au atins nivele destul de bune). Dar am urmarit evolutia conceptului pe care il consideram oricum bun. In mare parte, imi place si acum, cu rezervele de rigoare, pe care le voi expune mai catre sfarsit.
Dar sa vedem putin cine este nascocitorul acestei idei. Se numeste Francisc Kaszoni. Un tanar de numai 25 de ani care a reusit sa demoleze in oarecare masura imaginea, recunosc, nu minunata, pe care personal, mi-o formasem in privinta junimii noastre, in general. Bun manuitor al limbii romane si un mare muncitor, fara ifose. Nu am sa continui, gasiti mai multe, in format autobiografic, aici:
http://100ro.blogspot.com/2009/11/mos-libidinosrobotsau-extraterestru.html
Poate ca acest articol si-ar fi gasit locul mai bine chiar acolo, pe site- ul sau, dar pentru ca contine si critici care pot fi subiective, am ales sa il postez aici, din respect pentru nu putina munca depusa. Si ca sa nu dea impresia de barfa pe la spate, am sa il invit pe Francisc sa "ia la cunostinta". Sunt sigur ca va intelege ca este doar un sfat lipsit de interes.
Totul a pornit de la una dintre ultimele postari pe care le-am citit pe 100Ro, astazi de dimineata si care il are ca autor tocmai pe el:
http://100ro.blogspot.com/2010/01/cum-sa-scrii-un-articol-google.html
Plin de adevaruri si de sugestii perfect functionale, din punctul meu de vedere. Daca nu ar fi un mic amanunt: seamana a marketing. Or eu, bazandu-ma pe concluzia de mai sus, cea cu publicitatea si implicit pe ideea scopului nelucrativ al blogului, am ramas oarecum descumpanit. Ca sa ma explic mai bine, am sa aduc un exemplu practic: pana acum cativa ani, cu toate ca motoarele de cautare nu erau atat de performante, gasirea unei definitii sau chiar a unui banal sinonim, pe Web, era mult mai simpla. Astazi, pe Google sau Yahoo, ca sa citez pe cele mai cunoscute, inainte de a ajunge la ceea ce intentionai trebuie sa parcurgi zeci sau sute de rezultate si lynk- uri care nu au absolut nimic de-a face cu ceea ce doreai. De ce? Tocmai pentru ca "tot prostul" cunoaste aceste trucuri cu cuvintele cheie sau cu tag- urile si se folosesc de ele pentru a intoxica efectiv reteaua. Am sa fiu acuzat de autosuficienta, dar adevarul este evident: o gramada de pierde-vara s-a refugiat in virtual si, precum ca timpul nu le lipseste, ba chiar se plictisesc, literalmente au creat o monstruoasa cantitate de "spam", adica de gunoi de cel mai prost gust. Incepand de la YouTube, inundat de video execrabile, pana la site- urile de muzica, trecand prin absolut orice platforma interactiva. Ca sa nu mai vorbim de spam-ul comercial, dar acesta cel putin o ratiune o are.
Sigur, oricine are dreptul de a face uz de acest minunat instrument, dar mi se pare ca frizeaza criminalitatea ideea de a ma obliga pe mine sau pe altul sa iti admir "creatiile". Faceti o proba, pe YouTube: digitati un clasic al muzicii. Sigur s-a gasit vreun idiot sa insereze in tag- ul clipului postat de el si acel nume. Iar cand accesezi, te vor oripila acordurile ultimei creatii ale lui Guta sau cine stie carui personaj cu sufixul "de aur"! Si este doar o incercare palida de a ilustra fenomenul la scara sa reala...
Poate sa para ca m-am cam indepartat de la subiect. Argumentez mintenas: pe 100Ro sunt circa 100 de autori. Este inevitabil , avand in vedere criteriile de inscriere nerestrictive, sa fie foarte mult balast si doar o parte de minereu veritabil. Se intampla si la case mari, a se citi publicatii de presa profesioniste. Ca si acolo, deschizi un ziar cu 20 de pagini si citesti pana la capat cateva articole, in cel mai fericit caz. Atentie, ma refer la cititorul mediu, fara prea multe "ifose" intelectuale! Pe 100Ro am citit articole lungi de trei ecrane de monitor din care nu am reusit sa retin nimic. Iar urmatoarele patru purtau semnatura aceluiasi autor prolific! Am citit postari care miroseau de la o posta a "copy-paste", dar la sfarsit, ioc sursa. In altele, 50% din propozitii incep cu: "eu sunt", "mie imi place" si se termina cu "asa sunt eu" cu vadita tenta de buricism pamantesc (nici o referinta la un blog al unui prieten drag...). Trebuie sa mai spun si de gramatica? Mai bine ma opresc...
Atingerea unei mari popularitati nu este prea usoara. Dar adevarata greutate o constituie mentinerea sa. Ineditul, curiozitatea de moment, pot crea o notorietate vremelnica, asemanatoare unui foc de paie. Ar fi pacat de sufletul si munca care s-au pus, e un vis frumos. Navigatorul va fi pacalit o data, poate, de cuvintele "cheie". Va fi dorit sa citeasca despre "soare", "entuziasm", "originalitate". Le va gasi doar in prima fraza, iscusita capcana de vulpi, cu caractere majuscule. Dezamagit, va vasli catre alte meleaguri, desenand un X mare si rosu pe harta. Atlantida...

S-auzim de bine!
                 
                  



Vasco Rossi - Buoni o cattivi
                          
                        

16 comentarii:

hera mariana spunea...

Salut So!
Cred ca ai dreptate, am intrat si eu la 100 RO si l-am pus sub urmarire, de azi. Mi-a umplut spatiul de nu mai stiu pe unde sunt... am citit cite ceva ... mu m-am ales aproape cu nimic.:(
Ma mai gindesc daca sa scriu acolo sau nu.
Cine vrea poate intra pe blogul meu fara probleme...daca il intereseaza ceva...
Tu ce faci? Unde ai fost la schiat?

F spunea...

Salut Sorin,salut heramriana.
Incep comentariul prin a-ti multumi pentru laudele aduse la adresa mea,dar si pentru critici.Iti dau dreptate in multe aspecte.Insa,cel mai mult te-as contrazice in legatura cu optimizarea articolelor pentru Google.De ce sa nu obtinem tot ce se poate din 100 Ro?De ce sa nu apara articolele noastre printre primele rezultate in cautarile Google?Asta inseamna reclama gratuita,si cititori in plus.
Bine ai spus,de fapt nu seamana a marketing,ESTE marketing,este SEO...Nu am impus autorilor sa scrie intr-un anumit fel,le-am dat doar sfaturi.Crede-ma,ca oricine ar fi incantat si MOTIVAT sa scrie un articol de calitate in fata a ....sa zicem 5000 de vizitatori zilnic(e doar un exemplu,inca nu am ajuns acolo).De fapt,daca scrii un articol cu cateva cuvinte bold,nu pierzi nimic,nu?
Cu siguranta te-ai simti bine si tu,daca cineva ar cauta "despre 100 ro",sau "Non multa sed multum" pe google,si tu ai fi printre primele rezultate.(un bun exemplu este articolul "Ingeri filmati" al lui dan ioanitescu,vezi da o cautare "ingeri filmati" pe google,ai sa vezi al catelea rezultat este)Si mai ales daca ai stii ca ai scris un articol,si dupa cateva zeci de minute iti apare printre primele rezultate in cautari...cu siguranta te-ai stradui sa scrii articole cat mai originale,interesante si atragatoare.Vezi,eu asta incerc sa fac:sa optimizez bine blogul,si sa incurajez autorii sa scrie articole originale,si de calitate.pentru ca intotdeauna aceste articole sunt afisate mai sus in rezultatul cautarilor.
Nu stiu daca mai tii minte,mai demult am incercat sa impun autorilor anumite lucruri,si a iesit cu certuri,si nemultumiri.Asadar,m-am decis sa las "selectia naturala" sa isi faca treaba,cu siguranta esti si tu de acord,ca articolele s-au imbunatatit calitativ,de cand s-a initiat 100 Ro.Cu timpul se vor autoelimina articolele de slaba calitate,nu de altceva,dar un articol bun este intotdeauna mai citit,si nu in ultimul rand mai COMENTAT.Iar acest lucru va stimula autorii,toata lumea vrea ca articolul lui sa fie citit si comentat.Crede-ma ca si intentia mea,visul meu este de a crea un blog de calibru in blogosfera romaneasca,si sa aratam lumii ca se poate,chiar si pornind de la 0,si mai ales fara bani.Tocmai de aceea nu am sa pun reclame pe blog,pentru ca nici eu nu am investit macar un banut,doar suflet,creativitate,si MULTA munca.
Oricum,imi place de tine ca esti selectiv,si sper ca intr-o buna zi vei considera ca s-a ajuns la un nivel al calitatii articolelor,si poti sa fi si tu colegul nostru.
Multumesc pentru articol,si ai fost insoirat cand ai decis sa nu il postezi pe 100 Ro.
Toate cele bune!

SOmeONE spunea...

Buna seara, Mariana. :)
Desi sunt nascut la munte, skiul nu este printre preferintele mele sportive. Si nici vacantele nu prea imi plac, mi-e frica sa nu le prind gustul. :))

SOmeONE spunea...

Ferry, ma bucur ca in mare ai inteles corect intentia mea. De fapt, eram sigur ca asa va fi. Dupa cum am mai spus, am apreciat si apreciez ideea ta. Doar pentru faptul ca pe mine ma lasa rece publicitatea, nu inseamna ca o condamn cu tot dinadinsul. Critica mea nu se adresa instrumentelor in sine, cele pe care tu le-ai pus la dispozitie cu buna intentie. Problema este ca acestea, in maini gresite, aduc mai mult pagube decat beneficii. Tu ai creat acest blog, l-ai structurat si i-ai asigurat un minim de vizibilitate. Inainte de a trece la publicitate masiva, va trebui insa sa il "slefuiesti". Asa cum se prezinta acum, in ciuda eforturilor catorva oameni sufletisti, da-mi voie sa iti spun ca nu e cine stie ce... Tu te bazezi pe legea "selectiei naturale", dar experienta mie imi spune ca nu functioneaza. De fapt, functioneaza pe dos, in cazul despre care vorbim. Stim cu totii ca plantele daunatoare prolifereaza mult mai usor si sufoca pe cele folositoare.
Daca, asa cum aminteam, eu as fi un nou cititor al blogului tau, ajuns acolo via Google si as avea nesansa sa il prind taman pe cel care abia a terminat de postat cele 25 de articole ale sale, in rafala, apoi gasesc o chestie rasuflata copiata de pe Net, te asigur ca ma voi lasa pagubas, poate chiar cand era sa ajung la articolul lui Dan Ioanitescu, postat abia de cateva minute, insa ingropat sub "avalansa". Lumea nu prea mai are rabdare in zilele noastre.
Daca tot vorbim de marketing, e la fel ca si in comert, atat de greu convingi un client sa iti paseasca in magazin si atat de usor il pierzi... Mi s-a intamplat de multe ori sa raman nemultumit de anumite servicii si te asigur ca nu m-am mai intors acolo, chiar dupa ce am constatat ca se imbunatatisera simtitor. E un fel de reflex, daca vrei.
Deci eu nu am zis ca nu e bine sa te concentrezi pe vizibilitate, spun doar ca e inca devreme. Nu spun ca articolul tau nu este bun, din contra. Atentie doar cui oferi "margaritarele". Intr-o echipa, mai ales una mare, "democratia" trebuie limitata doar la principiile de baza. Fara reguli precise si ma refer aici in special la calitate, deziluziile nu vor intarzia sa apara. Atata tot.

hera mariana spunea...

De ce ti-ai schimbat poza?
Cealalta cu zimbet imi placea mai mult.
Cauta alta , ca pe acasa toti au mutra acra si busumfata... macar tu care nu esti aici tine-te vesel.:)

SOmeONE spunea...

Nici pe aici nu sunt prea multe motive de veselie. In fine... am sa fac un compromis. :)

hera mariana spunea...

Esti daragut si cind privesti in jos.:)
Multumesc.:)

Dan Ioanitescu spunea...

Bun gasit tuturor!
ce surpriza Feri, sa ma intalnesc cu tine acasa la Sorin!

Draga Sorine,

Iata ca nu te-am intrebat niciodata despre parerea ta despre 100Ro. Constat ca tu vezi mult mai in adancime chestiunile legate de acest blog, analiza ta prospectiva mi se pare una corecta pentru ca tu detii si uneltele respective. Eu doar am intuit unele lucruri. Cu toate ca am constatat si eu permanenta gonflare artificiala a blogului, cu articole diluate sau sterpelite prin copy-paste am ramas inauntru cu speranta ca oamenii vor vedea diferenta si vor incerca sa-si ridice stacheta. M-am inhamat la caruta lui Feri, pentru ca mi-ar fi parut rau sa stiu ca pierderea unei idei, stimabila in intentie, cum este cea a lui, ar putea sa devina o deziluzie nu numai pentru el, ci si pentru ceilalti care au privit serios aceasta asociere. Mi-a parut rau ca nu te-am putut avea partener coautor in interiorul blogului, dar nu e niciodata timpul trecut. :)

SOmeONE spunea...

Dane, una dintre calitatile pe care le apreciez la tine este tocmai idealismul. Am respectat mereu aceasta trasatura, la oricine. Sigur, am inteles, a amintit in treacat si Ferry, un cont e sa stai pe margine si sa comentezi, altul e sa iti sufleci manecile. Ceea ce am scris eu, insa, avea mai mult rol de sugestie, cu argumentele de rigoare. Nu am sa insir motivele pentru care nu am intrat in 100Ro, dar cu siguranta nu a fost din snobism. Va tin pumnii in continuare. :)

Anonim spunea...

Te salut!
La noi este valabila vice-versa!
Dar ce conteaza, noi tot popor de oameni interesanti, frumosi, deschisi si inimosi suntem.
Cu toate defectele noastre.

p.s. - ma bucur ca ai revenit in ciberspatiu.
Ti-am simtit lipsa.
Sa ai o saptamana frumoasa.

Administrator spunea...

Sorin, ma bucur ca ai reaparut.
O noapte ingereasca ! :)

SOmeONE spunea...

Si tie la fel! :)

Dan Ioanitescu spunea...

Draga Sorine,
Vad ca ai inceput si tu sa te lupti cu morile de vant, recte cu copy-paste-ul de pe 100Ro. :) Eu m-am lasat pagubas, dupa ultima schizofrenie care incinge unele minti, recte "lectia de istorie" a lui Napoleon Savescu pe care m-am strofocat s-o spulber... Bineinteles ca nu voi reusi niciodata, dar am incercat si eu... :)
De-aia nici nu am fost prea activ si atent la ce se-ntampla prin sufrageriile prietenilor.

hera mariana spunea...

Revin, după un an şi recitesc ...
SORIN! ai avut multă drepate !
Aşa-mi trebuie, m-am aventurat, am păţit ce nici prin minte nu mi-ar fi trecut!

hera mariana spunea...

Vezi ca bântuie si pe la tine! De fapt a intrat peste tot pe urma mea!:(
Oare nu e un virus?:))

SOmeONE spunea...

Stai sa scuip in san!! Da' de ce vorbim, ce bantuie? :))

Trimiteți un comentariu

Facem asa: tu combati ideea, eu raspund la fel. Ca pe orisicare, referirile la persoana mea au darul de a ma irita. Ma rog, cele defavorabile... :)

 
Sunt un copac paduret care incearca sa ofere fructe cat mai gustoase calatorului . Nu pretind nimic in schimb, am doar o mare rugaminte: sa facem astfel incat licentele si ISBN -urile sa devina niste chestii primitive, depasite. Multumesc! :)