-

-

vineri, 30 octombrie 2009

Gramatica, cultura si... Statul

Stau si ma minunez... ciudate vremuri traim!
Interesanta viziunea unora care populeaza virtualul si pe undeva le dau dreptate : nu este nevoie de cine stie ce gramatica pentru a transmite urmasilor manele si injuraturi neaose, iar net-ul este asa, un fel de cloaca unde sa " bage omu " tot ceea ce ii avorteaza mintea...
Lasand la o parte referintele la persoane si fapte, sunt perfect de acord cu cei care lupta pentru pastrarea intacta a limbii si a gramaticii, a traditiilor si a tuturor caracteristicilor care ne dau dreptul de a numi un popor. In conditiile in care am ajuns plebeii si calul de bataie a Europei si nu numai, in momentul in care cultura Romana este intr-o criza mult mai profunda decat cea din epoca post-decembrista... scrie romaneste, iti convine! Nu stiu altii, dar eu cand ies din casa, chiar si pe fuga, ma spal, dau cu mana prin par si imi pun o "toala" curata. Nu ca sa pice fulgerate mandrele, ci din respect pentru lume si pentru mine insumi. O parte din lume este si net-ul, asa ca scuzele nu rezista!
Romanul nostru are un fix: Statul. Nu statul in sensul de degeaba (desi...) ci Statul, ca si conducere. Supremul sau argument. Mie imi vine in minte un personaj din romanul "Print si cersetor" a lui Twain, citit in pruncie, anume copilul care lua bataie in locul odraslei regale atunci cand facea boacane...
Departe de a considera Statul drept o masina perfecta, cateodata imi pare totusi ca e un fel de tap ispasitor comod si la indemana oricui. In special in forma depersonalizata, asa, ca si cum ar fi o entitate indepartata si abstracta. Sa nu uitam ca Statul este oglinda perfecta a unui popor. De ce poporul e mai indolent, de ce statul este mai corupt si depravat, pe cine si ce trebuie sa incurajeze si sa promoveze?
Nici in Occident si nici in States nu am auzit de cazuri in care ministrul culturii sau presedintele sa-l fi luat pe X sau pe Y din pub sau din fata blocului si sa-i fi spus: "Stimabile concetatean, ai fost selectionat sa devii pictor, in alternativa putem merge pe muzician clasic..."
Daca copilul nu plange, nimeni nu ii va da de mancare. Pentru ca persoanele valoroase si de talent sa ajunga in faza de a obtine burse sau subventii de la Stat, ar trebui sa existe o "infrastructura" care sa le descopere si sa le promoveze, asociatii de artisti, curente de tendinta, literare, filozofice, muzicale, etc. Candva acest rol si-l asumau mediile universitare dar nu numai, existau oameni inimosi care credeau in puterea culturii si, cu toate ca viata de zi cu zi punea si atunci destule probleme practice, existau o multime de cenacluri de arta fara mari pretentii dar in grad de a pune pe rampa multe talente veritabile. Astazi insa, probabil ca au trecut in ilegalitate, cele putine care mai sunt... afara de lipsa acuta de interes, eventualii frecventatori sunt priviti ca si persoane ciudate, lunatice, ba chiar cu ostilitate. Asta in cel mai bun caz, cand isi fac afacerile lor, sa-i fereasca sfantul sa critice sanatoasele moravuri populare... parca-i vad cu niscai simboluri obligatorii cusute pe haine, gen Steaua lui David...


Doresc sa precizez ca regula nu este universal-valabila si ca mai sunt si muste albe. Totusi, ingrijorator de putine...

10 comentarii:

Dan Ioanitescu spunea...

Buna dimineata si bine te-am gasit!

Trebuie sa-ti marturisesc ca sunt la al doilea comentariu pentru tine pentru ca primul s-adus odata cu curentul de-acasa.
Asa ca volens-nolens o iau de la-nceput!:)

Mi-a placut "intalnirea" cu mintea ta, mi-a placut ceea ce ai scris si nu ti-o spun din complezenta, c-asa "da bine" la bloggeri, ci pentru ca tot astfel gandesc si eu.

Anglicizarea.
Dupa un tur de forta de relatinizare a limbii romane in secolul al IX-lea, prin asimilarea frantzuzismelor pe seama descarcarii din limba romana a fondului lexical preponderent slav, ne aflam acum in fata unei noi disolutii: anglicizarea. Ghinion pentru romanimea de maine
sau cum se va dori ea sa se redefineasca. Daca va dori!

Elite.
Elita romaneasca este slaba, necombativa, fara vointa politica pentru pregatirea viitorului cultural al Romaniei... Elita tanara din pacate isi desavarseste menirea in Occidentul care o absoarbe. Iar... Statul...

Statul
Care Stat(!?) suntem tot noi este preocupat de intretinerea unui aparat administrativo-politic supradimensionat si semieficient. De unde preocuparea penttru pepiniera culturala? Cui ii mai pasa, dincolo de o leafa bunutza si-o pensie oarecare obtinute cu munca putina, "munca la Stat"!?

"merge si-asa" ?
Merge!
Dar unde se duce...!? Dumnezeu cu mila!...
Mustele albe sunt vanate cu pliciul pentru ca le incurca pe celelalte in zborul lor mimat pentru "interesul Romaniei" :)

Dan Ioanitescu spunea...

Erata:
Sec al XIX-lea :)Vezi "ai nostri tineri la Paris invata" :)

SOmeONE spunea...

Multumesc de vizita si de aprecieri. :)
Asa este, mustele albe au parte de plici si li se da cu flit. Cele negre insa, nici macar nu isi dau seama ca stau gramada, cu milioanele, pe benzile acelea de hartie imbibate cu o solutie dulce si lipicioasa, le folosea bunica in acele vremuri mai low-tech...
Anglicizarea, personal, nu ma preocupa atat de mult. Prefer sa discut cu un roman care se intreaba "To be or not to be?", decat cu unul care tot la doua cuvinte "introduce" si "extrage" in stil neaos.

Cristiana spunea...

Se munceste, Dane, si la stat... se munceste... Eu vorbesc acum din partea celor care chiar muncesc, inainte de a spune ca cineva sa ma plateasca bine mai intai si pe urma o sa vad cat se merita sa muncesc... As zice ca la patron se munceste pentru bani, si la stat - pentru supravietuire... Poate este ciudat ce spun, sunt o mie de cauze si 10000 de efecte... Poate doar stand in mijlocul lor poti sa gandesti, AZI, cum e la stat. Ieri era altceva... Si vezi lucruri pe care altii nu le vad, cand ai ochii larg deschisi.
Eeei, daca vorbesc mai lumeste, cate ar fi de spus...
Am stat de vorba cu oamenii de aici, de la sefi de serv. la directori si la diverse feluri de salariati... Am avut revelatia ca unii sunt oameni cu un anumit grad de libertate, si un fel de indiferenta in fata banilor. Altii sunt oameni cu mari probleme de sanatate, familiale, imbatrâniti de munca sau infricosati de viata.. Trebuie sa i privesti cu compasiune pe multi... Cine poate...
Altii abia asteapta sa se facă râpă aici si pună gheruţa pe 10 ha in moţul Bucurestilor.. Oamenii "onesti " pe care ii vedem la TV... Facand o socoteala a celor care se vorbesc despre subiectul celor ce muncesc la stat, as spune că CEI CARE CONDUC SUNT RĂII, CEI CARE MUNCESC SUNT OAMENI ONEŞTI ŞI BUNI, NU PUTUROŞI, POATE DEZOLAŢI CĂ, DIN VARII MOTIVE, NU POT LUCRA LA PATRON. Nu sunt puturosi, unii au diverse probleme, iar alţii au grade diferite de libertate. Vor lucra, daca va fi nevoie, dar deocamdata se multumesc cu ceea ce este aici. Si eu am motivele mele sa lucrez aici. Este usor sa spunem ca aici au ramas oameni puturosi, si eu am spus asta, dar ascultandu-mă ce spun, mi am dat seama ca ma las influentata de altii si nu e bine. Sunt oameni care ar merita chiar o diploma de merit pentru eforturile lor.. Si te doare cand vezi ca... conducerea de stat de diferite trepte porneste de la prezumtia ca oamenii marunti fură de sting... atunci cand chiar conducerile o fac... DOAR SA AFLE CA SE POATE FACE !!! Cei mici pot fura chestii mici, cei mari fura chestii mari.. Noi suntem tratati ca niste otrepe, m-am gandit ca poate din cauza ca nu suntem in stare sa furam pe picior mare!!!... nu spun de mine, eu stiu sa i pun la punct, si o fac sistematic, si ma lupt ca un avocat pentru ca oamenii aceia sa invete ca omenia uneori se câştiga, nu este un drept castigat. Unii se nasc cu omenia in suflet, altii trebuie sa lupte mult pentru a o câştiga... Atunci cand vor constientiza si ei ca nu o poseda. Cand nu cunosti termenul de comparatie, greu sa inveti ce este bun si ce este rau...
Dar invatam de toate...

Anonim spunea...

Mon cher, ati eludat partea cea mai importanta: mustele, indiferent de culoare, tot muste raman.

La mai mare!

Anonim spunea...

iar trebuie sa astept viza pe pasaport!
:)))

SOmeONE spunea...

Ai putintica rabdare... Vizele au si ele rostul lor, dupa cum am explicat, in plus fiind tu foarte prolific, mai ca mi se blocheaza browserul in incercarea de a te ospeti cum se cuvine. Deci da-mi timp sa imi formulez raspunsurile asa cum ar trebui, nu cred ca te-ar multumi ceva de complezenta. Gresesc?

Anonim spunea...

Ai dreptate!Nu vreau nimic din "complezenta", insa VREAU eliminarea vizelor.
:)))

SOmeONE spunea...

Desigur, daca vrem sa filozofam pe marginea dublu-sensurilor, poate sa iasa un simpatic exercitiu intelectual. Insa ne-am indeparta de miezul problemei.
As putea sa marsez pe jocul tau si sa iti atrag atentia ca, datorita culorii, mustele albe vor evita, sa aterizeze pe suprafata "obiectului" atat de indragit de tagma muscareasca, rezistand "aromei" sale puternice. Sau, cel putin, vor evita un gest deasemenea tipic, anume sa isi frece insistent fata (capul) cu labutele in prealabil murdarite de contactul cu asa-zisul obiect. Ceea ce nu este putin...
Lasand la o parte "mijloacele artistice", mi-ar placea sa citesc chiar si contra-argumente la ideile din post. Din mai multe puncte de vedere nu poate sa reiasa decat o imagine mult mai completa.

Anonim spunea...

Cu mult drag si interes, insa pentru acest lucru, astept sa schimbi backgraundul, pentru a citi facil si a-mi putea fixa "tintele", ca ulterior sa-mi scriu parerea.

Insa, ideea principala este ca avem o rasa numita "muste", detaliile fac deliciul ideii, insa nu sunt insasi ideea. La acest lucru am facut referire scriind: "mustele albe, sunt tot muste"
:)

Trimiteți un comentariu

Facem asa: tu combati ideea, eu raspund la fel. Ca pe orisicare, referirile la persoana mea au darul de a ma irita. Ma rog, cele defavorabile... :)

 
Sunt un copac paduret care incearca sa ofere fructe cat mai gustoase calatorului . Nu pretind nimic in schimb, am doar o mare rugaminte: sa facem astfel incat licentele si ISBN -urile sa devina niste chestii primitive, depasite. Multumesc! :)