-

-

vineri, 13 august 2010

Virtual (4)

Doar cativa rari trecatori si, la rastimpuri, cate o masina ce purta o lunga trena de fum amestecart cu abur tulburau linistea diminetii geroase si cenusii. Pe trotuarul impanzit de mucuri de tigara si coji de seminte un Gino parca mai slinos decat de obicei, privea neconsolat la imensa gaura cascata in vitrina dughenei sale. Sprijinit de zid, parca cu impertinenta, zacea grilajul "garantat pentru tancuri si alte blindate grele", dupa cum suna reclama ticalosului de evreu care i-l bagase pe gat! Ruina, ruina si faliment total! Parca se si vedea indoit de spate, in biroul nesuferitului ala de Lehmann, rugandu-se sa ii fie re-acordat postul de paznic de noapte la care renuntase acum doi ani. Si ratele la banca? Sau, mai rau, cele la camatarul acela de Johny Mariano, ale carui legaturi cu Mafia ii asigurau mereu o prompta si nu tocmai pasnica recuperare a creditului? Daca nu cumva fusesera chiar oamenii sai cei care au golit baraca... Oameni fara Dumnezeu; intarziase cu plata doar doua saptamani...

 "As zice ca e mana de amator", ii intrerupse sirul negru al gandurilor sergentul rotofei, in timp ce isi batea coapsele cu mainile, in speranta de a le mai incalzi nitel. "Ma si mir ca nu a auzit nimeni nimic, trebuie ca a facut oarece zgomot!"
"Chiar daca au auzit, s-au facut toti ca ploua... Cartier de codosi!..." Scuipa cu naduf.
"Curat cartier de codosi, dom' Gino! Pai nu-ti spun ca tot aseara, la doua strazi distanta de aici, domnul Smith, agentul de bursa, a fost agresat chiar in atriul co-proprietatii de catre un vagabond?!! L-a bagat in spital, dom'le, si nimeni nu a auzit sau vazut nimic!"
"Ce i-a luat?", intreba aproape mecanic Gino.
"Aa, pai tocmai aici e partea stranie, nici tu portmoneu - doldora, ma rog - nici tu Rolex, nici macar cheile limuzinei... O fi fost vreun maniac."
"Sau vreunul care ii purta sambetele", ricana Gino si gandul ii fugi din nou la mister Mariano...


"Ah, in sfarsit, iata-l si pe dom' comisar!" "Sa traiti domnule comisar, sergentul Wilson are onoarea sa raporteze!"
"Neata, salut Gino!"
"Sa traiti domnule Beauguin, m-au ruinat ticalosii!" "Numai dumneavoastra ma mai puteti salva!"
Pozand, cu aer de mare investigator, comisarul apuca cu doua degete unul din zecile de mucuri de tigara imprastiate in fata intrarii si il apropie de lentila groasa a ochelarilor.
"Hmmm!... Interesant... Sergent, aduna toate aceste probe! Si vreau o lista cu tot ce a fost furat!"
"Permiteti sa raportez, dupa spusele proprietarului, domnul Gino, aici de fata, doar masinaria cea mare..."
"Lista! Am spus lista! L.I.S.T.A! Stii sa scrii, sper, sergent!"
"Aaaa, desigur, domnule comisar, imediat domnule comisar!" Apoi, in gand: "Mortii muma-ti de scartar! Fonfaitu' dracului!"
Gino, resemnat, abandona si ultima palpaitoare speranta si puse o cruce mare, imaginara, deasupra afacerii sale atat de infloritoare pana mai ieri. Se intoarse pe calcaie si, fara sa salute, se indrepta catre casa, socotind in minte cam pana cand i-ar ajunge economiile sa se ascunda in oraselul de provincie al surorii sale, in speranta ca prezevenghiul ala de Johny Mariano n-o avea si el vreun neam pe acolo...
                               



10 comentarii:

hera mariana spunea...

Sunt în eroare :) nu mi se leagă virtualurile :).
Aşa că "sapă frate , sapă,
până-i da de apă-n piatră!"
L. Blaga:)
Citatul e din cap, nu şiu dacă l-am reţinut bine, dar ţi se potriveşte.:)

Anonim spunea...

Va să zică, acţiunea ne întoarce la dugheana lui Gino, din virtual 1...

So', ce înseamnă "flebila"?
:)
("Gino, resemnat, abandona si ultima, flebila speranta")

SOmeONE spunea...

:)
Mariana, nu te panica, va veni si episodul "clarificator". Ca un gheizer... :)))

Iris, m-ai bagat in dubiu... Stii, am prostul obicei de a fi ferm convins ca unii termeni italieni exista si in vocabularul nostru. Invers nu mi se intampla. Nu sufar de sindromul "Raducioiu"... :))
Flebile - flebili = slab, palpaitor, muribund.

hera mariana spunea...

Eram flămândă şi am păpat un "t",
erata: nu ştiu!:)

Anonim spunea...

Eu nu ştiu cuvântul. De ce crezi că-ţi spun "maestre", fiindcă-s mai cu "puf" blond pe mine în ale scrisului. Şi nu numai.
:)
E posibil să existe şi-n română, n-am căutat pe net, că mi-a fost mai uşor să te întreb pe matale. Dar ca mine or mai fi destui care n-au întâlnit cuvântul fiindcă nu e unul comun. Zic şi eu, nu dau cu parul: poate n-ar fi rău să foloseşti un sinonim.

Mulţumesc de lămurire.

Administrator spunea...

ok. Asteptam si Clarificatorul.
:))))

Anonim spunea...

"Şi George nu mai vine."
:)
Vine! Ştiu eu sigur!
:))))))))

Ramona spunea...

Eroul nostru a furat masina de vise!

Şerban Tomşa spunea...

Admirabil scris ! Mă bucur că pot fi cititorul tău...
@ Hera Mariana,
„până dai de stele-n apă”. Așa a scris Blaga. Dar e frumos și cum ai zis tu... :)

SOmeONE spunea...

Multumesc mult, Serban! Bucuria e de partea mea stiind ca am cititori atat de alesi. Sunt un biet diletant insa si nu merit toate aceste laude. :)

Trimiteți un comentariu

Facem asa: tu combati ideea, eu raspund la fel. Ca pe orisicare, referirile la persoana mea au darul de a ma irita. Ma rog, cele defavorabile... :)

 
Sunt un copac paduret care incearca sa ofere fructe cat mai gustoase calatorului . Nu pretind nimic in schimb, am doar o mare rugaminte: sa facem astfel incat licentele si ISBN -urile sa devina niste chestii primitive, depasite. Multumesc! :)