-

-

marți, 3 august 2010

Virtual (2)

Isi ridica in mod reflex gulerul sacoului, prea subtire pentru acel anotimp, atunci cand aerul rece al strazii il sfichiui necrutator. Reusi astfel sa piarda definitiv si ultima senzatie de blanda briza marina ce ii mai persista in nari. Intoarse din nou privirea catre spelunca jegoasa si lugrubra, care insa, ii parea cel mai ademenitor loc de pe lume. De pe ACEASTA lume! Dincolo, eh, dincolo... Nici o comparatie nu si-ar fi gasit locul. Poate... poate daca s-ar intoarce si l-ar ruga frumos... Gino nu este un om chiar asa de rau, se vede treaba ca a avut si el o zi mai proasta, deh... Cu siguranta ca acum i-a trecut si daca ar insista putin...
O izbitura seaca aproape ca il intinse la pamant, intrerupandu-i siragul gandurilor.
"Ce mama dra... Aaa, Armand, pentru numele lui Dumnezeu, incearca sa fii atent pe unde calci! De data asta ti-a mers bine, m-ai gasit pe mine in cale, dar ce te faceai daca in locul batranelor mele oase intalneai caroseria vreunei masini in cursa?!!"
Ridica ochii, buimac, si vazu o figura hirsuta, cu atat de multe riduri incat parea construita din fragmente. Bagui spasit:
"Va cer scuze, domnule, eu, aaaa..."
"Ha, ha, ha, auzi colea, domnule! Ultima persoana care m-a chemat asa a fost comisarul Beauguin, acu' trei saptamani, dupa razia lunara. Dar ticalosul ala, iti spune domn si te trateaza ca pe un caine, mama lui de zbir! Armand, Armand, sunt eu, batranul DouaSube, ce naiba, nu ma mai recunosti?!"
"Doua ce? Aaaa, cine?... Comisar?..."
"Ehei, vad eu bine ca iar ai fost pe la sacalul ala de Gino, blestemat sa fie el si toata tagma lui de distrugatori de suflete! Hai, vino, asaza-te colea, pe mormanul asta de cartoane, sunt uscate, le-am strans sa imi fac o cosmelie pentru la noapte, chiar si cu cele doua sube ale mele, oscioarele astea vechi nu se mai incalzesc ca altadata..."
Batranul vagabond il ajuta sa se aseze si, din caruciorul de supermarket plin cu tot felul de lucruri vechi, dibui o patura zdrentuita pe care i-o petrecu pe dupa umerii aplecati. Tzatzai de cateva ori dezaprobator, se mai foi nitel si, din buzunarul parca fara fund al unuia din cele doua paltoane groase si terfelite pe care le imbraca, scoase la iveala o sticla camuflata intr-o punga de hartie cu care il imbie:
"Hai, ia o dusca zdravana de aici, o sa-ti fie mai bine!"
Armand bau, se ineca si incepu sa tuseasca, dar lichidul tare, dupa arsura brutala, ii dadu o senzatie de confort si de caldura care se extinse incet, incet, in tot corpul.
"Vezi?", facu triumfator batranul. "Licoarea asta e mai buna decat o mie de masinarii cu cabluri de pus in cap!" "Si costa doar cativa centi, atunci cand nu o capeti gratis, de pe la vreo vaduva milostiva..."

DouaSube, da... isi amintea, acum. Prietenul sau mucalit, vagabondul, cel pe care il omenea mereu, candva, ATUNCI... Singurul care nu uitase...
"Multumesc, prietene, sunt in regula acum."
Zambi fortat si isi indrepta umerii pentru a-si intari spusele.
"Daca vrei, poti sa ramai, am cartoane destule si pentru tine."
Zambi din nou, de data aceasta sincer: "Iti multumesc dragul meu amic, reusesc sa ajung fara probleme pana acasa. Pana cand voi mai avea una... Din contra, asa cum ti-am spus mereu, mi-ar face placere sa fii tu invitatul meu."
"Apreciez! Insa, dupa cum ti-am raspuns mereu la randu-mi, prefer sa raman in gangul meu, nu as vrea sa ma obisnuiesc prea mult cu binele... stii, dupa aceea mi-ar veni greu... In plus, pune ca oarecare din nenorocitii astialalti are ideea sa puna stapanire pe coltisorul meu... iar am sa fiu nevoit sa ma incaier cu el, ca ultima data, cu parsivul ala de Ludwig-Acordeonistul... Nu ca mi-ar fi frica, dar simt ca puterile ma cam parasesc in ultima vreme si as vrea sa evit orice neplacere."
"Te inteleg, prietene si respect alegerile tale. Am sa plec, atunci, ne mai vedem..."
"Noapte buna, Armand, Domnul sa te aiba in paza sa!"
Se indeparta cu pas sovaielnic, incercand cu disperare sa se abtina sa intoarca capul catre vitrina aceea... Chiar si asa, o simtea acolo, ca pe un magnet puternic, ca pe o Sirena a odiseii sale. Doar un sfert de ora, cateva minute chiar, daca ar putea face cumva...


Evita in ultimul moment o noua coliziune, de aceasta data cu un domn bine imbracat ce tocmai cobora dintr-un automobil parcat la firul trotuarului. Acesta il masura circumspect in timp ce incuia portiera.
"E totul ok?", intreba formal, observand descumpanirea celuilalt.
"Aaa, da, va rog sa ma scuzati..."
"Bine, noapte buna!", mai spuse si se indrepta ostentativ, fara a se indeparta de masina. Il fixa cu privirea, asteptand, evident, sa il vada indepartandu-se.
Armand insa ezita. Dadu sa faca un pas, apoi se intoarse din nou:
"Domnule, imi cer iertare, nu cumva, din intamplare, va prisoseste ceva maruntis?... Stiti... eu, adica..."
"Imi pare rau, nu te pot ajuta!" tonul taios si hotarat ii inmuie si ultima bruma de curaj. Cobori umerii inca si mai jos si incepu sa paseasca in directia opusa. Din urma il ajunse lovitura de gratie:
"Cartierul asta a devenit o cloaca! Betivi, drogati si vagabonzi! Gunoaie!"
Se intoarse brusc pe calcaie. Umerii i se indreptasera ca prin farmec,lasand sa se ghiceasca prin stofa subtire a hainei o constitutie de invidiat. Cu ochii scaparand, il ajunse din doua salturi feline, tocmai cand portonul greu dadea sa se inchida. Domnul cel plin-de-sine era acum ridicol, inghesuit in coltul de langa ascensor, gafaind strident sub apasarea bratului care ii cuprinsese gatul invelit intr-o eleganta esarfa de matase. Ochii injectati i se roteau nebuneste in cautarea unui ajutor, dar luxosul atriu al coproprietatii era pustiu la acea ora tarzie.
"Te roggg!... Uite, iti dau portofelul, ia si ceasul... cheile masinii", horcai neajutorat. "Nu ma omori!"
Rugamintile sale parura sa sorteasca exact efectul contrariu. Individul de deasupra sa emise un soi de urlet animalic, inabusit si il lovi sec, repetat, intre ochii ingroziti. Picioarele prinsera sa ii cedeze iar corpul i se rostogoli moale pe pavimentul frumos lustruit...


53 comentarii:

hera mariana spunea...

Interesant...aştept "episodul" următor!:)

Administrator spunea...

Acest fragment se termina cu acel nesuferit "va urma" plasat strategic exact in locul in care astepti deznodamantul cu ochii dilatati si urechile falfainde.

Profunda deziluzie.

Anonim spunea...

Maestre... Maestre...
(ups!, să-mi schimb numele din Iris în Margareta, aşa cum sugera Dan?!)
:))))))))))

L-ai transformat pe îndrăgostitul şi blândul Armand într-un războinic fioros. Îmi place! Deşi mi-ai şutit preşul de sub picioare. După primul episod, începusem să-l iubesc. Acum mă întreb, agresivitatea lui a fost suficient motivată sau e o dovadă de dezechilibru?
Nu ştiu. Ca cititor năzuros ce mă aflu, trebuie să mă ajuţi să-ţi înţeleg personajul. :)

Şi uite cum se joacă domnia ta cu naturelul nostru! De parcă n-ar fi băgat de seamă cât e de simţitor. Şi nerăbdător acest naturel.
Bineeee! Io stau cuminte pe codiţă (ca să întregesc tabloul Mariei) şi m-apuc să-mpletesc la un pulover. Să vedem cine termină primul. Domnia ta - romanul, sau eu - puloverul?
:)))))))))))))))

PS Deschidem casele de pariuri?

SOmeONE spunea...

:)
Eh, aveti putintica rabdare, mes cheries!... :))

Maria, asta denota ca am invatat bine lectia... :)

Mariana, tu esti, oarecum, "vinovata" de acest text. Intrebarea ta anterioara m-a pus pe ganduri, et voilà! :))

Margareta... aaa, pardon, Lacramioara... Iris, putea sa fie si mai rau! In loc de pulover ar fi putut fi o pereche de ciorapi! :))))
Stii care e frumusetea? Eu pot sa o sucesc din condei si sa inchei rapid romanul. Domnia ta, insa, as vrea sa te vad cu un pulovar caruia ii lipseste spatele... Mai punem pariu? :)))))))

Anonim spunea...

Bre, păi ceilalţi pariază, nu noi!
Şi, da, deschidem! Facem un ban "cinstit". Ei pariază, noi ne-nţelegem şi... oricum, dacă casele de pariuri ne aparţin, ne-am scos!
:D

Şi nu mă fă să-ţi arăt un pulover fără spate, fără piepţi şi fără... mâneci, că-s în stare de orice când mă ambiţionez!
Acum lansez (iar) moda "hainele împăratului" şi să te ţii atunci pulovere "transparente" în toate culorile"
:)))))))))

SOmeONE spunea...

Daaa?! Crezi ca eu nu pot sa un mic epilog la "Inceput de roman", din 1 aprilie?! Eh? :))))))

Iar cu pariurile, asta-i coruptie pe fata, monser!! Nu pot pentru ca sa accept asa propunere dezonoranta si atingatoare la printipile mele... decat in privat. Putina discretiune, ce Dumnezeu!
:))))))))

SOmeONE spunea...

Erata: "nu pot sa ADAUG un mic epilog..."

:P

Administrator spunea...

Privat, privat, dar nu ne priva de deznodamant, monser.
:)))))

SOmeONE spunea...

:)
Nu am sa o fac. :)

Anonim spunea...

Fireşte că domnia ta poate să adauge orice, dar parcă asta trebuia să fie o mică afacere din care să câştigăm amândoi, nu o luptă "intestină".
:))))))))))

Şi, decide-te odată: Margareta, Lăcrămioara sau Iris?!! Că mă confuzezi, nu alta!
:)))))))))))

hera mariana spunea...

Sorin dacă tot te-am stârnit, mai zic ceva:
eu înţeleg personajul tău..."dialectic vorbind", în fiecare din noi stă "un pozitiv şi un negativ" altfel ne-am risipi,(dezintegra):))personajele ies la iveală după cum sunt " călcate pe coadă"!

hera mariana spunea...

"să vezi după ce-l ucide pe aceal ins elegant şi dotat...ce remuşcări va avea amărâtul, cel pozitiv din EL"!

hera mariana spunea...

Dacă te-am încurcat schimbă, nu-l lăsa să devină criminal...că ajunge la puşcărie...caută altceva:))
Imaginaţia TA, trebuie să o întreacă pe a noastră, dacă vrei să scrii ceva atractiv.
Oricum TE VOI CITI!

Anonim spunea...

Mă bag şi eu, deşi poate ar trebui să mă abţin, dar...vă rog, fără crime!!
Mă rog, e treaba autorului ce face cu personajul lui până la urmă, însă chiar să-l transforme-n criminal?!!!
Ar fi, totuşi, prea mult, nu credeţi??!!

SOmeONE spunea...

Vai de mine!! Nu mi-a trecut niciodata prin gand sa "creez" un criminal. Episodul isi are rolul sau, putintica rabdare, repet!
Mariana, nota 10+ pentru remarca cu negativismul care razbeste la suprafata cand suntem calcati pe coada! Exact asta am vrut sa subliniez cu acea scena.
Lacramioara, aaaa... Brebenel... Iris :))))
afacerea e pe rol, astept contractul... :)

Anonim spunea...

Ah, nu! Brebenel nu se poate! E rezervat deja şi, te asigur, nu de către mine.

Hai, bre, Maestre, chiar crezi că s-ar "asorta" ceva gen "Maestrul şi Brebenel"
(Ţi-au pus aştia ceva în cafeaua de dimineaţă de ai scos-o p-asta?!)

:))))))))))))))))
Acu' mă duc la blog şi-mi pun acolo:
Happyend Brebenel's story
(Moooorrrr deee rââââsssss!!!)
:))))))))

Administrator spunea...

Breby ... :P

Anonim spunea...

Bine, bine! De nu o să vă postez eu poezia aceea cu Brebenel, cu dedicaţie, desigur!, să nu-mi spuneţi mie...Breby.
:)))))))))))))

Administrator spunea...

Baby Breby :P

SOmeONE spunea...

Aha, nu ne place? Pai eu ce sa mai spun?!! Ha?! :))))))

hera mariana spunea...

So,
ai grijă cu personajul că noi suntem prin preajmă!:))
În altă ordine de idei, mă prind şi eu la pariul cu tricotatul...poate îl câştig!:))
Mai treceţi pe la mine să vedeţi cu cine v-aţi prinde la "hand-made", nooo...că stau să mă laud singură...:))

SOmeONE spunea...

Ne, ne, neee, Mariana, cu tine nu fac eu pariuri din astea!... De trecut, trec, da' stiu deja ce-ti pot manutele... Si mai ai si... intariri! :))))

Anonim spunea...

"Aha, nu ne place? Pai eu ce sa mai spun?!! Ha?! :))))))"

Stai puţin, Sorinule, că nu pricep.
:))))))))))
Domnia ta de ce e nemulţumită?!
De apelativul "maestru"?!
Eiiiiii!
:)))))))))
Facem schimb, atunci!
:P
(mor de râs=

SOmeONE spunea...

Facem pe nestiutorii, surata... Cata la poza.
:))

Administrator spunea...

Io-te cu cine vreau eu sa discut filme serioase !

:))))

SOmeONE spunea...

Asta este discriminare pe fata, Maria!! Mobbyng, stalking... ma rog, chestii d'astia!

:))))

Anonim spunea...

Maestre, dacă cel din fotografie eşti matale, atunci îmi legalizez nickname-ul de Brebenel...
:))))))))

Râdem noi, dar... e trist! Biata femeie!
Mi-a adus aminte de nefericita aceea care a decedat de curând. Născuse de câteva luni.
:(

SOmeONE spunea...

Bine, daca o dam asa... pot sa pun alta. Cu barba. If you understend what i mean... miss Brebenel. :))

SOmeONE spunea...

"a" - erata
in loc de "e"
stiti voi unde...
:))

Anonim spunea...

Îţi dau io un miss Brebenel, de n-ai să-l poţi duce!
:))))))))
Vezi, că poate aduc Călugăriţa să facă ordine şi disciplină!
:))))))))

Administrator spunea...

Pe fata, pe dos, asa se lungeste puloverul Brebenachelui.

Vreti sa instaurati o dictatura religioasa ? Doamne, apara-ma !

Anonim spunea...

Să-nţeleg că am ajutoare la pulover?
:))))))
Maestre, fii atent, amicii te lucrează cu zâmbetul pe faţă. Zic ca domnia ta şi când colo mai împletesc câte-un ochi la puloverul meu. Dar ei nu ştiu că suntem asociaţi la casele alea de pariuri. Ori puloverul, ori romanul, tot amândoi câştigăm, nu?!
:))))))

Parcă mai poţi să ştii ce iese până la urmă? Dar o dictatură gen Mantis Religiosa n-ar fi tocmai uşor de suportat de către unii, recunosc!
:))))))))))

Administrator spunea...

MANTIS
http://www.spike.com/video/mantis/2400651

Ca tot ne indeletniceam cu de-alde astea ...

Administrator spunea...

Il stiam de mai demult, l-am revizionat insa acum imi pare cam macabru.
Mai curand asta, sub acelasi nume, Grzegorz Jonkajtys. Si acesta e insa grav. Poate intr-o alta zi, cu o alta dispozitie.

http://www.youtube.com/watch?v=nBlLlxw5yKM

SOmeONE spunea...

Pana... Pc suparat (iarasi)... :(

SOmeONE spunea...

Probleme tehnice... Computerul meu are o (noua) zi proasta. :(

Administrator spunea...

:(
Sanatate !

Anonim spunea...

Brrr, nasol filmuleţul cu Mantis!
Vezi, Maria, d-aia zic eu că e mai înţelept să păstrez o distanţă de siguranţă faţă de genul opus.
:)))))))
Distanţă de siguranţă...pentru ei, desigur.
Filmul cu Arca mi s-a parut mult mai interesant. Până la urmă, nimic nu e ceea ce pare, nu?!
:)

Însănătoşire grabnică PC-ului tău, Sorin!

Administrator spunea...

Eu am zis ca detin recordul in ce priveste trezirile matinale, dar tot m-a luat Brebenelul !


:)))))

Anonim spunea...

Brebenelul presupun că încă mai doarme, dar despre Iris pot să afirm că obişnuieşte să fie destul de matinală. Mai ales vara.
O face de dragul liniştii şi a prospeţimii de care se poate bucura în voie la ore când alţii încă se mai lăfăie în aşternuturi.

:P

Administrator spunea...

'Neatza, Iris !
O zi mare exceptie !
:)

Anonim spunea...

Mulţumesc, Maria.
La fel şi ţie.
:)

SOmeONE spunea...

'Neata! :))
Pc -ul meu cred ca are cancer... Nu mai vrea nici "reboot" nici macar reinstalare. Sper sa ma lase sa termin fraza asta...
Daca-l vedeti pe Gates, spuneti-i ceva de dulce si din partea mea... :(

Administrator spunea...

Bill, domnul Tokio iti trimite o placinta cu ravas. :)




SANATATE !
Si suc de sfecla !

SOmeONE spunea...

Cred ca siropul de artar ii place mai mult. :)
Sa inteleg ca sunteti "intimi!? :)))

Anonim spunea...

Am impresia că răvaşul acela conţinea un mesaj.exe şi avea nişte versuri ciudate despre troieni, viermişori şi viruşi.
Nu ştiu de ce sunt tot mai convinsă de asta. Şi, app, l-a vârât pe ţeavă ieri, printr-unul din mailurile schimbate între noi.
Aşa îmi spuse "globul" meu de cristal pe care l-am cercetat acum câteva minute.
Iar pe dl cu pricina, o să-l văd şi la faţă...curând.

SOmeONE spunea...

Exe..crabile maniere! :)
Nu conteaza. Vrea sa spuna ca tot staff- ul de antivirusi, antispyware, firewall- uri si alti "body-guard", e de concediat... :)

Administrator spunea...

Sigur, am avut o afacere subterana cu virusi. Ca si voi, cu casa voastra de pariuri. Cu tot ! :P

:)))))))))


Io-te-te mamaie, numai de poante se tine blondina !

SOmeONE spunea...

Stai nitelus, nu te ambala! :))))
Imi pare ca ai inteles gresit. Nu despre domnia ta e vorba. :)))))

Salut-o pe mamaia! :))))))))

Administrator spunea...

Aaaaaaa, atunci suntem, fireste !

:)))))))))

Ciao, nonna !
Lui chi e ?????
Signor Tokio, nonna, signor Tokio ... dei capelli biondi, un po' pafutto or pafutta ...
Sta bene ... veramente ... grazie, nonna, grazie !

Anonim spunea...

Maria, ce ai păţit?!
Acum te identifici cu mr. Gates??!!!

Mda, chiar că e ceva în atmosferă!!

Administrator spunea...

Nu. Totul e o gluma. :)

Anonim spunea...

Aşa speram şi eu.

Trimiteți un comentariu

Facem asa: tu combati ideea, eu raspund la fel. Ca pe orisicare, referirile la persoana mea au darul de a ma irita. Ma rog, cele defavorabile... :)

 
Sunt un copac paduret care incearca sa ofere fructe cat mai gustoase calatorului . Nu pretind nimic in schimb, am doar o mare rugaminte: sa facem astfel incat licentele si ISBN -urile sa devina niste chestii primitive, depasite. Multumesc! :)