-

-

luni, 12 septembrie 2011

Primavara hienelor

               
Ma plimb fara tinta prin Marele Suk, asaltat de miile de miazme si parfumuri. Incerc sa le eschivez scufundandu-ma in oceanul de sunete: voci, franturi de melodii, rasete groase, behait tremurator de iezi imberbi... Ca de obicei, e lume multa si pestrita, turisti cu pantaloni scurti si mainile inclestate pe borsete, cersetori imbracati bine, inghititori de flacari spirtoase, speculanti. Precupetul de nimburi imi spune ca afacerile ii merg prost si imi arata obidit gloata celor ce se calca in picioare in fata tarabei din fata, cu bentite incornorate. Isi smulg unul altuia marfa din maini, uitand mereu sa plateasca si impodobindu-se acolo, pe loc, cu mult-ravnitul gadget. Un arabus ca argintul viu ii vaneaza insa fara mila si tragandu-i de cracii pantalonilor sau de faldurile fustelor, ii obliga sa verse in palma-i micuta obolul, pe care il duce si il arunca multumit in oala de arama coclita ce tine loc de casa. Cu doar doua monede, iti impodobesti capul cu cea mai in voga shickerie.
"Am naimit, cu ziua, cel mai bun "gurist" al sukului" imi spune vanzatorul de aure, "dar degeaba, putinii care se opresc clatina din cap la auzul pretului si nici macar nu incearca sa se tocmeasca. Nu imi scot nici taxa..."
Ma uit la "laudator", s-a urcat pe o ladita si lanseaza peste multime un soi de lamentela cantata, punctata de chiuituri guturale, fata-i smeada este scaldata in sudoarea pe care o sterge cu o maneca larga, ca de anteriu. Pare un imam stoic asa cum isi recita litania incercand sa ii acopere pe cei care, asemeni lui, se intrec in a ridica in slavi marfuri si servicii. Pare insa ca multimea ii ignora pe toti, fie pentru ca are tinte bine fixate in minte, fie pentru ca in amalgamul zgomotos acuitatea auditiva a parasit-o. Ii ofer omului o tigara cu opiu din pachetul abia desfacut, o ia si o pune dupa ureche, multumindu-mi cu o bataie usoara pe mana intinsa. Imi reiau ratacirea, inconjurat din toate partile de oameni cu cornite rosii aprinse, pantaloni scurti si maini inclestate pe borsete. La marginea sukului este un cartier pauper unde copiii guristului, zdrentarosi si murdari, la indemnul unui mustacios obez ce ii observa dintr-o masina veche, decapotabila, calca furiosi cu picioarele desculte si apoi dau foc unei momai de paie si carpe. De pe capul hartanit, au sarit cat colo un nimb si o pereche de coarne ieftine, lipite pe bentite elastice. Grasanul ranjeste, da sa le arunce un pumn de monede mici, dar se razgandeste. Le promite in schimb ca data viitoare ii va invata sa construiasca o bomba si, incantat de gurile lor cascate, ii da un ghiont soferului distrat. Acesta, tresarind, pune in miscare rabla cu vopseaua scorojita.
"La birou, sefu'?"
"La birou, la birou..."
E administratorul pietelor si mai are o gramada de treburi pana deseara...
         
                

12 comentarii:

Anonim spunea...

Bine ai revenit, So'!
>:D<
Să-nţeleg că s-a lansat colecţia de primăvară şi acesoriul la modă e reprezentat de corniţe?
Nasol!
Dar cum se numeşte casa de modă? Şi cine-i creatorul acestei colecţii?
Ca să ştiu să-l ocolesc de la mare distanţă.

SOmeONE spunea...

Bine te-am regasit! :)
Pluralul ar fi mai potrivit, atat pentru casa de moda, cat si pentru creatori. Multinationale si multimiliardari, nu ai cum sa ii mai ocolesti... :(

Anonim spunea...

Mda.
Da' ce concediu ai avut de ne-ai luat din prima cu subiecte d-astea grele?!
:)
Ia-ne şi domnia ta mai cu binişoru' la început: cu o încălzire, o genoflexiune intelectuală, o flotare logică...ceva, că m-am speriat de cum ai dat buzna cu subiectul acesta direct peste neuronul meu lejer astenic.

SOmeONE spunea...

:))
Bine, am sa te menajez. Textul nu e o "consecinta" a concediului meu, l-am scris mai demult. :)

Anonim spunea...

Adică...ne-o coci demult!
:))
Bine, menajează-mă!
Să văz şi eu ce e aia, că n-am avut prea multe ocazii până acu'.
:P
:))

Administrator spunea...

Bun revenit ! :)

SOmeONE spunea...

Multumesc, Maria! :)

Ryanna Pop spunea...

lumea pestriţă a pieţarilor..nu ştiu din ce zonă a lumii ai creat acest tablou,o îmbinare între simfonie şi pictură..ştii că la nimeni nu am întâlnit până acum ca citind textele,în acelaşi minut să-mi sune în cap şi o frântură dintr-o simfonie?..ai acest har,şi sunt sigură că mulţi din cei care te citesc simt la fel:)..
revenind la pieţe..şi pe la noi e cam la fel..fiecare pieţar priveşte la taraba vecinului şi caută să te atragă cu marfa lui fie sonor fie vzual[adică cât mai multe mormane:)]apoi adminu,care adună"spaga"ptr.a trece cu vederea unele aspecte:)..de aceea prefer supermarketele deoarece acolo alegi în voie,nu trage nimeni de tine...bine,ei nu au nici sdministrator al pieţelor:)

Anonim spunea...

:(
Offtopic!
Calculatorul meu iar e monitorizat mai ceva decât sateliţii artificiali ai NASA

SOmeONE spunea...

:))
Altii ar fi mandri de asta... :P

SOmeONE spunea...

Ryanna, iti multumesc, este unul dintre cele mai sugestive complimente pe care le-am primit cu privire la nepretentioasele mele mazgaleli!
>:D<

Anonim spunea...

Hai, lasă!
Mândrească-se alţii cu "realizarea" asta.
:P

Trimiteți un comentariu

Facem asa: tu combati ideea, eu raspund la fel. Ca pe orisicare, referirile la persoana mea au darul de a ma irita. Ma rog, cele defavorabile... :)

 
Sunt un copac paduret care incearca sa ofere fructe cat mai gustoase calatorului . Nu pretind nimic in schimb, am doar o mare rugaminte: sa facem astfel incat licentele si ISBN -urile sa devina niste chestii primitive, depasite. Multumesc! :)