-

-

joi, 14 iulie 2011

Greierele si Furnica

                                                           

Oare ce s-o mai fi intamplat cu epicele personaje ale lui La Fontaine? Ultima data cand am mai auzit povestindu-se despre ele a fost cand am citit, fermecat, superba "Balada unui greier mic" a nemuritorului Toparceanu. De fapt, cred ca a fost taman invers, dar am vrut sa fiu obiectiv si sa respect intaietatea lui La Fontaine in termeni strict cronologici. Am avut privilegiul de a face cunostinta cu ambele creatii inca din copilarie si sensibilitatea specifica varstei m-a indus sa o prefer de departe pe cea a poetului bucurestean, mai romantata si, daca vreti, mai plina de umanitate. In ciuda faptului ca se foloseste cu predilectie de personaje din lumea animalelor, fabulele nu ii incanta extraordinar de mult pe copii. Drumul spre sufletul lor candid este penalizat destul de mult de raceala constructiei, de laconismul cu care sunt prezentate faptele. In plus, desi inca naiv, copilul simte ca in spatele aparent banalei povestioare se ascunde incercarea adultului de a-i conditiona sau cel putin influenta viitorul comportamental. Caci orice fabula are o morala, chiar daca nu in toate este mentionata explicit, printr-o strofa finala. Fabula joaca in lumea infantila rolul unui medicament indulcit, in ambalaj cu ursuleti si inimioare, dar copiii, prin cine stie ce mecanism subtil, reusesc mereu sa il recunoasca si sa isi exprime recalcitranta.


Toparceanu, in schimb, in afara frumusetii si sugestivitatii cadrului, are meritul de a lasa libertatea sentimentului care in cazul copiilor este aproape fara exceptie cel al compasiunii. Desi si-au insusit si folosesc cu succes, de acum, vestita fraza "Asa-ti trebuie daca...", nu o fac decat in situatii date, stereotipe. Copiii nu au invatat inca sa judece pe nimeni in baza unor actiuni decat atunci cand acestea ii vizeaza si afecteaza personal. "Cutare este rau pentru ca ma necajeste", "cutarica este bun pentru ca imi da bomboane", etc. Aceasta lipsa de prejudecati le permite sa observe si sa fie impresionati strict de latura umana a unei intamplari sau a unei povestiri, fara a incerca sa patrunda inutil cauzele, obiective sau subiective cum vor fi fiind. E varsta la care nu au invatat sa se spele pe maini, nici la propriu, nici la figurat.

La Fontaine, este fara indoiala unul dintre pilastrii culturii universale. Departe de mine intentia de a atenta la moralitatea si la buna sa credinta. Dar anumite opere de ale sale si in general fabulele cu mesaj pro-materialist le-as supune legii cu bulina rosie: "Interzis copiilor pana la 16 ani". Sau celei care regulamenteaza folosirea mesajelor subliminale. In haina sa de artist, te-ai astepta ca La Fontaine sa se identifice cu greierele. E posibil ca vina sa fie a timpurilor pe care le-a trait, a educatiei primite sau a cine stie cator alti factori in aparenta incontrolabili care l-au determinat insa sa se alature, in mod evident, filozofiei furnicii. Desi nu mai am demult acea varsta minunata si spalatul pe maini a devenit, in mod sigur, rutina, ceva profund si inexplicabil ma face sa imi imaginez o strofa pe care Toparceanu sunt sigur ca a scris-o, doar pentru el:


Cri, cri, cri, toamna gri,
Ai vrea iar copil sa fii...
Insa blestemi si-ti e ciuda -
Lunga, slaba si zaluda -
Pentru tot ce nu mai ai;
Risipeşti in evantai
Ploi mărunte,
Frunze moarte,
Stropi de tină,
Guturai…
           
              

18 comentarii:

Celestine spunea...

ce dor mi-era...
de copilarie.
personificarea unei realitati mi se pare cu-adevarat un talent.
o fabula de viata.
Namaste

Anonim spunea...

Oare d-aia nu m-am topit eu după fabule? Am preferat basmele.
:)
Da, ai dreptate. E un întreg arsenal, foarte variat -de altfel, care "ne educă" de timpuriu. În această categorie intră şi jucăriile şi modul în care sunt culorile şamd.

SOmeONE spunea...

Celestine, daca iti era dor inseamna ca te indepartasesi de ea. Coboara si te odihneste mai des in casuta din ciuperca. :)
O seara linistita!

SOmeONE spunea...

Iris, adevarul este ca toate acestea, in fond, sunt facute cu buna-intentie. Care insa, stim noi carui drum ii slujeste de pavaj...
:)

Anonim spunea...

Da, ai dreptate. Din nefericire. Aş fi vrut să am argumemte să contest, dar...n-am.
Problema e că şi la deprogramare se folosesc aceleaşi metode, însă e mult mai dificil.
Offf! Am obosit, mă crezi?!
:(

SOmeONE spunea...

Te cred. Dar sa nu incepi sa casti... stii tu! :)
>:D<

Anonim spunea...

:P
Păi dacă-s obosită, cum să nu casc?!
Bine, fie! O să casc pe dinăuntru.
:)
>:D<

Administrator spunea...

Dupa 20 de ani.

Sorin, ca "doamna cu butucul" ce mi-am fost mai an, cutez sa imi exprim simpatia pentru sensibilul avertisment oranj din subsol. Acestea fiind spuse, permite-mi sa las o galeata cu apa rece, fara a-mi percepe gestul ca alienat.

Gand bun ! :)

SOmeONE spunea...

Maria! "Poama rara", ca sa fiu in tema! :)
Asa fioros par, dupa douazeci de ani, incat trebuieste sa "cutezezi" a-mi adresa cuvantul?
N-am inteles scopul galetii, se apropie niscai alegeri? :P
Oricum, apa rece nu strica pe caldurile astea, iti multumesc. :)

SOmeONE spunea...

Uite, pentru ca ai "cutezat" si pentru gandul bun, o dedicatie:

http://www.youtube.com/watch?v=lzUat_wC6Ko

:)

Administrator spunea...

Galeata o vreau inapoi, iertare. :P
Cutezez sa indrasnesc sa las doar apa, izvor racoritor, hranitor, tamaduitor, fara a pretinde nici un paduret in schimb, caci copacului ii sade bine cu poama la locul lui. :))))

Somn bun si racoare, ca la noi e urgie ! Bine ca avem parte doar de caldura si nu si de fum, ca nu ne-am mai vedea (bine) copac cu copac. :))))

Administrator spunea...

:)
Sarutmana, copac de aur !

Morala:
Nu te costa nimic sa lasi o galeata de apa, total dezinteresat. Uneori chiar primesti ceva in schimb.
:)))))))))

SOmeONE spunea...

S-o crezi tu! Ma gandeam ca poate asa reusesc sa pastrez galeata (recipientul)... :)))
Morala:
La pomul laudat sa nu te duci cu galeata. :))

Administrator spunea...

:))))))))))

Somn bun ! :)


Copaceanu Ramurica

SOmeONE spunea...

Asisderea!

Corcodus Scorteanu

:))))

Administrator spunea...

:))))))))

Șerban Tomșa spunea...

Frumoase și profunde observații pe marginea creațiilor lui La Fontaine și Topârceanu. Și mie îmi place Topârceanu ! Iar versurile scrise de tine sunt superbe.

SOmeONE spunea...

Multumesc, Serban! Privilegiul de a fi comentat de catre tine este mereu un serios imbold de a "produce". Sper sa nu ti se reproseze prea mult, in anumite sfere, predilectia incurajarii diletantilor din virtual (si probabil nu numai). Mai sper, de asemenea, ca bunatatea si rabdarea sa iti fie rasplatite de cat mai multi dintre acestia, prin confirmarea "investitiei".
Te imbratisez cu respect! :)

Trimiteți un comentariu

Facem asa: tu combati ideea, eu raspund la fel. Ca pe orisicare, referirile la persoana mea au darul de a ma irita. Ma rog, cele defavorabile... :)

 
Sunt un copac paduret care incearca sa ofere fructe cat mai gustoase calatorului . Nu pretind nimic in schimb, am doar o mare rugaminte: sa facem astfel incat licentele si ISBN -urile sa devina niste chestii primitive, depasite. Multumesc! :)