-

-

joi, 10 martie 2011

Hoti si vardisti...

... monarhisti si republicani, dinamovisti si stelisti, unionisti si separatisti, rockeri si hip-hop-isti, atei si credinciosi, feministe/i (rar) si misogini/e (non-sens, desigur, dar corect gramatical), gay si hetero... Practic, oricarui adjectiv, in oricare limba vorbita, ii corespunde un antonim, chiar daca in vocabulare nu gasim mereu termenul exact si am putea sa ne aflam in dificultate. Solutia este insa simpla, e suficient sa folosim prefixele "non" si "anti", acesta din urma, cel putin, este perfect. Global si non-global, conformist si non-conformist, animalist si anti-animalist, sclavagist si anti-sclavagist, etc. Sunt magice aceste prefixe, nu doar pentru ca ne permit sa inventam ad-hoc sensuri opuse unor concepte care, in mod natural, nu ar trebui sa existe, ci si prin faptul ca alaturandu-le unui cuvant care in vocabular antonimul sau il are deja, permit eludarea unei autoincadrari precise. Aceasta este o minunata oportunitate de a evita punctualizarea pozitiei fara a renunta la statutul de partizan. Pentru ca, nu-i asa? trebuie sa apartii neaparat unei clase, unei ideologii, unei orice-ar-fi acolo, important este sa te alaturi unui grup. Alminteri, identitatea iti este pusa in pericol. Daca apartenenta ta se bazeaza pe principii, moral esti ok si ai sanse mari sa devii un bun martir. Daca se bazeaza pe pragmatism, nu stiu cum esti din punct de vedere moral, dar sigur ai schimbat posibilitatea martiriului cu cea a succesului. Daca folosesti prefixele, probabil ca principiile le consideri optime instrumente suicide iar pragmatismul de care dispui este ca o busola pusa prea aproape de un aparat electronic... Dar nu vrei si nu poti sa renunti la dreptul tau de partizanat!
Acuma, ca buni crestini sau, cel putin, ca buni atei crescuti oricum intr-o cultura cu baze crestine, fiecare din noi si-a aruncat ochii cel putin o data pe tulburatoarele profetii ale Apocalipsei Dupa Ioan. Si nu se poate sa nu fi remarcat acolo cata munca si logistica va fi cheltuind Divinitatea pentru a extermina o buna parte din Omenirea putreda si pacatoasa. Armate de ingeri ecvestri, spade, foc, pucioasa si cate altele... Cred si eu si nu pot sa o condamn, pana la acel gest extrem au fost incercate toate metodele, iar rezultatele au fost cel putin frustrante! O mica rezerva, totusi, as avea... Cu riscul sa "ma lipesc" sau sa-mi fie lipit unul dintre prefixele cu pricina. Ma gandeam la episodul Babilonului, la incurcarea limbilor. Sa fiu iertat, Doamne, dar daca tot ai folosit metoda aceasta, nu era mai bine sa fi lasat limba comuna? Desfiintai doar antonimele si, eventual, superlativele. Omenirea nu ar mai fi fost decat o urata amintire, foarte indepartata... Bine, inteleg, ar fi ramas oricum problema lui Lucifer & Co, dar in chestiuni de politica interna nu ma bag!
          
                                 

11 comentarii:

andreiraduM spunea...

:)
Bun regasit, Sorinule!
Ma amuz. Ce sa fac? sa trec de partea ta, sa trec de partea celorlalti, sa trec de partea scenaristului?!
Nope.
Sunt de partea mea! Desi si partea mea, independent de mine, formeaza o "gashca", pentru ca se vor mai gasi vreo doi-trei oameni care sa fie in asentimentul meu, sau ei in asentimentul lor...
:)
Toate sunt pure inventii umane. Nu au nimic in comun cu Doamne-Doamne. Fiecare creieras mai "luminat" a propovaduit ceea ce-i suna bine tartacutzei.
Punctul comun tuturor sapiensilor este: DREPTATEA! Toto o vor, dar niciunul nu ar da-o!
Si pentru ca nimeni nu este dispus sa o "dea", prefera teoria "dincolo" vei fi pedepsit, acolo DREPTATE troneaza.
Pentru ca antonimele s-au nascut in lipsa "dreptatii".
Babilonul reprezenta "inclceala" creata de om, l-a spulberat Al de Sus, pentru a crea El insusi un "babilon", mult mai inalt, mult mai frumos, precum "podul de piatra"!
:))

SOmeONE spunea...

Prin urmare, daca eu iti dau dreptate acuma, ies din randul "sapiensilor". Si raman singurel si zgribulit, fara gasca. Basca ca mi-ai luat si "iluzia" existentei lui "Doamne-Doamne"...
Cred ca am sa invoc pragmatismul. :))
Cuplul de antonime primordiale este, probabil, binele si raul. Acestea au fost livrate omenirii, din pacate, fara instructiuni de folosire si cu posibilitatea invocarii de circumstante atenuante, adica a superlativelor.
In ceea ce priveste partizanatul, tinteam catre structuri ceva mai maricele decat "gasca". :)

Anonim spunea...

Bună So'.
De fapt, io aş zice că bine/rău e un cuplu adăugat ulterior, "mulţumită" târâtoarei.
:)
Naşpetenia e că aceste antonime merg "supra-adăugate" oricărui altfel de cuplu antonimic şi le acordă o valoare.
Zi-noapte, de ex, erau neutre iniţial şi în perfectă armonie. Apoi, ziua/noaptea au putut fi descrise ca fiind bună sau rea, deci eticheta supraadăugată a schimbat Edenul, viaţa oamenilor şi a dat naştere la tot felul de partizanate.

Blue

andreiraduM spunea...

:)
structurile maricele provin tot din "gashtile mici" ingrasate bine, devenite "maricele", ulterior uriase!
:)
Cred ca antonimele primoridale sunt ADAM si EVA.
Iar "binele" si "raul" au fost primele antonime inventate de catre cei doi ca reactie in fata diferentelor dintre cei doi!
:))

Man, cum e cu criza prin tara macaronarilor? Ca ma bate gandul sa cer "azil economic"!
:))

SOmeONE spunea...

Iris, ziua si noaptea, vara si iarna,, etc, sunt antonime false si rezulta din alt obicei, nu tocmai sanatos al oamenilor, anume de a figura sensurile, de a ambala concepte simple in hiperbole, parabole si personificari. Procedeu spectaculos, fara indoiala, in domeniul artei, dar creator de echivocuri in viata de zi cu zi pentru ca permite cate unuia sa se ascunda dupa deget.
Sarpele, eh, ce ne-am face noi fara dragutul de el, pe cine am mai invinui de toate problemele noastre?... :)

SOmeONE spunea...

Andrei, Adam si Eva antonime? Interesanta viziune... Desi eu nu m-as hazarda sa afirm asta nici macar despre Abel si Cain.

Criza "macaronarilor" este destul de severa. Dar tu poti sa incerci. :)

Anonim spunea...

Vrei să spui că la nivel comun, lingvistic, fără a căuta sensul filosofic sau religios, de ex. cuplul viu-mort ar fi unul fals antonimic?
Hmmmm...

Mda, glumeam în privinţa şarpelui.

Blue

andreiraduM spunea...

:)
Eu m-am incumetat, avand drept argument istoria speciei dinc are fac parte ADAM si EVA.!
Sunt antonime in toata regula. Lupta dintre cei doi, acoperita oarecum de "civilizatie" cu ambalaj stralucitor, exista si nu se va termina pana cand cele doua "anotnime" nu vor disparea.
Cred ca este scris in adeneul sapiensilor!
:))
Abel si Cain nu fac parte din gashca antonimiilor, chiar daca au, aparent, comportamente diferite. Ei sunt doar protagonisti ai unei evolutii "morale"
:))

M-ai lamurit bustean cu "criza macaronarilor".
Severa in ce sens?!
E similara cu cea din Romania? Piata e in revigorare sau stagneaza. Da si tu neshte detalii, ceva.
:)

SOmeONE spunea...

Nu, la nivel strict lingvistic, viu si mort sunt antonime perfecte. :)

SOmeONE spunea...

Andrei, lupta despre care pomenesti este atat de meschina incat refuz sa o analizez. Din fericire, la nivel spiritual nu exista. :)

Revenind cu picioarele pe pamant, cred ca detaliile ar trebui sa le dai tu. Domeniu si nivel, mai precis. Astfel, dupa caz, as putea sa iti ilustrez un tablou complet, cu indici de piata si previziuni economice, statistici si tot restul. :)
Cand spun criza severa, vorbesc la 180 de grade si singura responsabilitate pe care as evita-o ar fi aceea de a sfatui pe cineva sa emigreze sau nu.

Anonim spunea...

Andrei,
:))))
o să pricepi curând că lupta asta este împotriva celor care au căutat să-i aşeze în opoziţie pe Adam şi Eva.
A celor care au făcut tot ce le-a stat în putinţă să-i separe, instigându-i când pe unul, când pe celălalt.

Trimiteți un comentariu

Facem asa: tu combati ideea, eu raspund la fel. Ca pe orisicare, referirile la persoana mea au darul de a ma irita. Ma rog, cele defavorabile... :)

 
Sunt un copac paduret care incearca sa ofere fructe cat mai gustoase calatorului . Nu pretind nimic in schimb, am doar o mare rugaminte: sa facem astfel incat licentele si ISBN -urile sa devina niste chestii primitive, depasite. Multumesc! :)