Ce simplu ar fi totul daca, prejudecati incluse, medalia ar avea doar cele doua clasice fete: binele si raul. De consecventa, just sau eronat. S-ar putea crea un magnific Codex, un indice fara putinta de echivoc, nu neaparat exhaustiv, re-editabil periodic, eventual. Cred ca nu ar lipsi din nici o biblioteca personala. Iar varianta digitala, on line, ar fi de departe cea mai click -ata in absolut, facand sa para Wikipedia un simplu site de divertisment. Ce magnific instrument...
De ce nu este posibil? Din cauza acelei blestemate proprietati a orisicarui obiect din sfera "realului", anume A Treia Dimensiune. Asta strica toate socotelile mereu. Mai precis, e vorba de cantul (dunga - var.) medaliei. Sau al monedei, daca vrem sa ne incadram in spiritul materialist-pragmatic al epocii contemporane. In dubiu, nestiind ce sa aleaga, unul ar putea recurge la ajutorul hazardului, lansand moneda catre cer, ca un arbitru impertinent, lasand cazualitatea sa decida. Teoretic, stand la litera legii probabilitatii, sansele monedei de a cadea pe una dintre fete este egala cu cea de a cadea pe cea opusa. Desi extrem de rara, exista insa si posibilitatea ca moneda sa cada si sa ramana pe cant. Nefiind matematician imi este cu neputinta sa postulez daca procentajul posibilitatilor ca acest caz sa se verifice trebuie sa fie scazut din procentajul uneia din parti, sau impartit in doua si sustras uniform din ambele cazualitati. (In schimb, uite ce frumusete de enunt am dat, mai cititi-l odata, ca sigur nu l-ati "digerat" din prima!)
Cineva se poate intreba "Bine-bine, in toata povestea asta care-i schmeckeria?". Explic: daca moneda ar avea doar cele doua fundamentale fete, in functie de cea pe care un om ar alege-o sau trage-o la sorti ( care, la urma urmei, tot o alegere este...), respectivul ar putea fi cu usurinta incadrat de o parte sau de alta a baricadei. X e bun! Y e rau! Iar noi am putea alege cu cine vrem sa "ne insotim" fara a mai cheltui atata timp pretios in a-l "descifra" pe celalalt, economisind si o gramada de deziluzii menite a ne scortosa (sic!) sufletele. E clar ca asta nu ne va scuti de epopeica lupta inter-conceptuala, dar, cel putin am avea sansa de a nu fi pumnalati pe la spate decat in caz de fuga, cand partile dorsale, se stie, sunt extrem de expuse. Caci rezolvarea problemei de apartenenta nu o atrage implicit si pe cea a curajului...
Altcineva ar putea sa spuna: "Pai, de fapt lucrurile chiar asa se si intampla. Cine se aseamana se aduna, unde este problema?" Ei bine, nu! Nu! Nu, nu, nu! (Ok, acum explic...) Pentru ca ar fi fost totul prea frumos, prea simplu, iar noi nu ne aflam pe acest pamant in calatorie de placere, A Treia Dimensiune ne-a facut cadou tagma smecherilor. Cantul. Sub forma unui frumos mar al discordiei. Iar noi, Parisi ingenui, orbiti de frumoasele reflexe ale liber-arbitrului, in loc sa declinam respectuos "onoarea" ce ni s-a facut, ne precipitam sa pasim pe nisipurile miscatoare. Ingenui, oare? Sau oportunisti care au aplecat urechea la dulcile promisiuni ale Afroditei?...
Da, stiu, nu e cazul nostru... altii au combinat toata aceasta perdea de fum, noi avem principii clare! Oare? Cine nu a pronuntat vreodata celebra "Bah, mi-e imi plac smecherii, dar cei destepti, nu prosti ca tine!"? Loc comun, simplu "limbaj de lemn"? Bine, nu zic ca nu poate fi. Dar de justificarile gasite propriei odrasle "Las', mai bine sa fie smecher decat fraier!", ce ziceti? E valabila (si inca cum!) si varianta in care justificarea devine incitament direct adresat beneficiarului. Aha, uite colo in fund, o mana ridicata... poate chiar doua! Va rog sa parasiti sala, despre ipocrizie vom vorbi cu alta ocazie!...
33 comentarii:
N.B.
A se lua in considerare si sinonimele. "Descurcaret", "baiat destept", etc...
:)
Pe la noi sunt două feluri de
A FI:
1-oameni=râme, după Băsescu
2-şmecherii lui cu el în frunte
A NU FI :
1-cei plecaţi în lume
2-cei împinşi să plece din sistem pe cale naturală
Care ar fi în acest caz a treia dimensiune?
:)
Mariana,a treia dimensiune Ar putea FI: smecherii nostri, mici dar multi (aproape cat si ramele).
A NU FI: in sistem ci doar in Lume...
Mulţumesc!
Sunt mulţumită de răspuns:
VINOOOO LUMEEEE...!!!
Observ că spiritele se încing tot mai tare.
:)
Să nu alegi, e şi asta o alegere , nu? Ba una destul de dificilă, câte vreme tentaţiile sunt la fel de mari, de fiecare parte. Plus că, a rămâne "pe cant" presupune un simţ al echilibrului foarte dezvoltat şi o capacitate deosebită de a întrezări şmecheriile din "spatele" unei oportunităţi.
Adevărul este că, orice alegere ai face, tot te costă.
:)
E adevarat, statul "in dunga" nu este defel usor. Dar este si o pozitie inaturala, supusa capriciilor primului vant mai puternic. Omul, cu capacitatea sa innascuta de a se adapta, a gasit o solutie si pentru asta: a inventat... girueta! :)
SO!
Şti ce înseamnă "girueta" în viziunea mea?
Jocul "titirezului" sau "hopamitică"...pentru că moneda nu-i...
Scuze că nu am fost în stare de a filozofa...
Articolul tău este cu totul altceva, dar fiecare cu ce-l doare.:)
:))
Pai da, caci titrezul se "invarte", iar HopaMitica e si mai dat dracului! Ai filozofat foarte bine. :)
:)
Eu recunosc, am abstractizat ideea ta de la începutul postării. Am făcut-o cu intenţie şi bună ştiinţă, doar de dragul teoriei, aşa că nu trageţi în pianist! Mă băgam doar în seamă cu domniile voastre, nimic mai mult.
:)
:))
:)
Bun regasit, tuturor!
Acum fiind "lumea" impartita-n doua, intrebarea se pune: in care parte te regasesti?
Eu, sper sa ma regasesc in cea a "smecherilor", iar in privinta copilului meu, sau a nepotilor, smecherul este preferabil lui "cealapa"
îngî, îngî, îngî...
smeckerii nu i-am inventat noi, ei vin din societatea moderna, civilizata, democratica a statelor cu muult mai evoluate decat prapadita noastra de tara...
:)
Noi suntem "virgini" de fiecare data, si cand asimilam un comportament, il asimilam taman pe dos... virgina ramanand insarcinata!
Stratificare atributelor este aidoma foitei de ceapa, observate la microscop, vor dovedi a fi cu totul altceva decat ceea ce vede ochiul fara ajutorul tehnologiei!
:))
Am inteles. Nu ai vrut sa risti sa fii invitat sa parasesti sala. :)))
Nu cred ca smecherii sunt un produs/derivat al societatii moderne. Indraznesc sa afirm ca a fi (mai) smecher este directa consecinta a Societatii insasi. Intre Adam si Eva, mai mult ca sigur fiecare incerca sa profite cat mai mult de existenta celuilalt, oferind in schimb cat mai putin posibil. Nu e vorba despre inteligenta, in ciuda tendintei. Fiecare dintre noi a avut ocazia sa vada o multime de cazuri in care tipi semi-analfabeti, incapabili de a se cizela, reusesc in mod stralucit sa "suceasca" nu doar o persoana inteligenta, ci de-a dreptul grupuri, multimi intregi. Este un instinct, o parte din latura animalica a omului, poate ultimul care a fost omis pe lista nescrisa a conditiilor necesar-suficiente ale civilizatiei. Celei adevarate.
'seata buna, Sorinule!
:)
e... acel lucru pe care-l numesti tu "instict, o parte din latura animalica" este in fapt "inteligenta emotionala" care nu are nevoie de scoala, carte, eruditie!
:))
Nu, nu am vrut sa fiu invitat sa parasesc sala. Imi place sala si "spectacolul"
:))
Ori derivat, ori consecinta... cam tot pe acolo se-nvarte, e vorba mai mult de nuanta, de un joc al "conceptelor". Jonglerii lingvistice, le numesc eu.
Nu tine, in opinia mea de "civilizatie" ci de supravietuire, insa in modul rafinat, "civilizat".
In loc de bata, omul a confectionat pusca, in loc de tortura "trasul pe roata", omul civilizat a inventat "serul adevarului" etc.
Sa nu ne mintim, pentru ca nu ne ajuta la nimic.
Conceptul civilizatie nu este decat haina moderna a omului de grota.
:))
Fara dubiu, dar eu ma refeream la "civilizarea" spiritului, la largirea acelei inca subtiri fasii de hotar care deosebeste omul de restul vietuitoarelor. Daca ar fi aplicate corect, legile eticii ar fi in grad sa elimine prefixul "supra", inlocuindu-l cu unul mult mai convenabil pentru toti: "con". CONvietuire. Este utopic? :)
:)
"con"vietuirea se-ntampla si nici nu e necesara "civilizarea spiritului" ["spiritul" sufera profunde controverse], ci legi coercitive, responsabilizare si norme.
(tot un fel de dresaj)
Problema e ca "normele" nu sunt perene, se modifica functie de tartacutzele (adica smeckerii) care ajung in varful piramidei, sau in functiile importante.
Daca as avea timp sa povestesc cam ce se intampla in interiorul ierarhiei unde "spiritul" il credem la el acasa (adica in Biserica) nu m-as mai opri din povestit pana sambata, probabil.
:)
Iar oripilarea si-ar face prezenta la fiece povestire.
Utopia de aia e utopie, nu?!
Priveam deunazi la o stire in care omul (ala de e diferit de restul vietuitoarelor) batea cu salbaticie doi cai pentru ca, saracii, nu aveau putere de a trage dupa ei si o caruta si un tractor ramas impotmolit.
Da, suntem diferiti de restul vietuitoarelor, dar de cele mai multe ori nu in sensul pozitiv.
Nu, problema nu consta in infiintarea, schimbarea sau abrogarea arbitrara a legilor si nici alte mijloace de reglementare sau coercitive, ci insasi NECESITATEA, ratiunea lor de a exista. Nevoia de a avea o ierarhie sociala este, dupa parerea mea, recunoasterea suprema a imaturitatii spirituale a societatii omenesti.
De acord cu tine in ceea ce priveste "institutia spirituala", biserica, dar si aceasta este tot produsul nostru, o comoditate daca vrei, un intermediar intre noi si spiritul pe care nu avem curajul de a-l aborda direct. :)
:)
Sunt intru'totul de acord cu tine!
Ma-ntreb, ce as putea face eu, de la nivelul meu pentru a incepe "mecanismul de schimbare". Nu am gasit, inca un raspuns pe care sa-l si pot aplica in aceasta lume "civilizata".
Depinde doar de ceea ce esti dispus sa sacrifici. :)
pai da-mi exemplu si vad eu de sunt dispus sa "sacrific" sau nu!
:)
Nu cred ca ai nevoie de exemple de la mine. Esti "baiat mare" si dispui de suficienta inteligenta ca sa decizi si singur. :)
Buna Ziua!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un e-mail, tot la asculta.whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.
www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!
Prietene, daca ai nevoie de ajutor,publicitate, spune-o pe sleau. Ti-as fi adaugat linkul si fara "bombonelele" pe care mi/ni le promiti... Ce mama naibii...
"Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu."
Asta e antologica!
Câtă subtilitate logică și ce ironie formidabilă ! Culmea e că spui, în felul acesta, niște adevăruri care sunt surprinzătoare și evidente, în același timp...
Știam eu de ce spuneam că ești unic... :)
Serban, respectul pe care-l nutresc pentru tine face ca aprecierile tale sa cantareasca greu in balanta dubiilor mele. Multumesc! :)
Domnuuu.... Ce mai faceti? :)
Am o idee! Ce-ar fi sa veniti sa va radeti nitel la mine pa blog? A?
Facem asa: Dvs. combateti ideea, eu raspund la fel. Ca pe orisicare, referirile la persoana mea au darul de a ma irita. Ma rog, cele defavorabile... :)
Bine, multam fain de intrebare! :)
Ai uaz on ior blog. Ai laf (on mi) a lital bit. Tenchiu veri maci, si iu araund! :))
Constat că nu mi-a luat ultimul comentariu în care mărturiseam că dacă doreşti îţi "acord şi eu interviu". Numai să nu pui întrebări incomode.
:))))))))))
Vorba ta, aia e antologică.
:))
Promit sa pun doar intrebari retorice.
Eh, atunci m-am liniştit. Fireşte că fiind retorice, m-aştept să răspunzi tot tu la ele şi...uite aşa ajungi să-ţi acorzi singur un interviu.
Nah, să mai aibă cineva neobrăzarea să râdă de felul în care s-a formulat acea propunere!! Că orice e posibil.
"nu-i aşa că...?!
:)))))))
So', şi faşi bre?
:)
:)
Și sâ fac, iaca, o ţâră di umbrâ pamantului...
Da' domnia ta? (Non-retoric) :)
Io...?
Eh! Tot cam aşa.
Aştept să treacă timpul.
:(
:(
:)
Trimiteți un comentariu
Facem asa: tu combati ideea, eu raspund la fel. Ca pe orisicare, referirile la persoana mea au darul de a ma irita. Ma rog, cele defavorabile... :)