-

-

sâmbătă, 14 noiembrie 2009

Noi si Bula

Premiza: cu putin timp in urma, explorand aceasta vasta preerie chemata Blogosfera, atentia mi-a fost atrasa de un articol in care autoarea, cu o luciditate intelectuala demna de un mare gazetar, facea o scurta analiza a politicii romanesti actuale. Cu o frumoasa figura de stil aducea in discutie un vechi, dar mereu nou, cunoscut de-al nostru : Bula. In final, se intreba retoric : " Care o fi pluralul de la Bula? O fi oare BULE, de apa si sapun?UN BULA, DOUA BULE...S-o intrebam pe d-soara Elena ca ea sigur stie...sau daca nu pe Vanghelie, ca sigur ne spune..." ( http://heramariana.blogspot.com/2009/11/un-bula-doua-bule.html ).            Imi permit sa dezvolt aici ideea inceputa in comentariul pe care il faceam acolo.


Bula nu are plural. Si nu pentru ca ar fi unic, ci pentru ca Bula, Pacala, Nastratin Hogea sau Till Eulenspiegel nu sunt nume proprii. Sunt concepte, teorii ale reducerii la absurd. Exista insa si un mare paradox. Creatorul acestui personaj, regasit aproape fara exceptie in mai toate culturile lumii, este nimeni altul decat poporul. In cazul nostru poate ar fi mai potrivit termenul de "intelepciune populara", insa tinde putin sa depersonalizeze. Si mai este un motiv, dar toate la randul lor.


Bula este o specie de nume in cod. Originile sale se pierd in istorie, probabil este o expresie a timpurilor cand libertatea cuvantului era doar o mare utopie. Geniul popular a gasit acest mijloc de a putea derade moravurile si desertaciunea "elitelor", dar nu numai. Bancurile si povestioarele cu talc, in combinatie cu acest personaj universal, au fost dintotdeauna un mijloc de dizidenta. Stiuta, dar imposibil de dovedit . Bula sau cum l-or fi chemand alte popoare, este un ALIBI perfect. Nici usturoi n-am mancat, nici gura nu-mi miroase! Cineva ar putea spune ca este perfect de inteles din punct de vedere uman.


Ajungem acum si la paradox. Acelasi creator prolific, inexplicabil, a inzestrat personajul sau cu o dubla personalitate. Intr-un banc, Bula este prostia intruchipata. Duplicitar, las, lingau, depravat. In altul insa, situatia poate fi diametral opusa: amicul nostru este atat de inteligent incat, contrapus altor personaje, iese mereu pe locul intai. Utilizand, de cele mai multe ori, trucuri sau jucand pe sensurile duble ale cuvintelor. In concluzie, Bula este si fraierul, de criticat si luat in deradere, dar si smecherul, de admirat si de dat pilda.


Intrebarea se naste spontan: l-am creat noi pe Bula, sau este el creatorul nostru? Raspunsul nu ar schimba nimic, probabil in ambele cazuri, aplicand axioma Creatiei, unul este dupa asemanarea celuilalt...
Dupa cum aminteam, toate popoarele au un Bula. Toate au bancuri. Intamplarea face ca eu sa fi avut contact cu o buna parte a culturilor populare ale lumii, avand sansa de a intalni exponenti de toate tipurile. Va asigur ca, in domeniul bancurilor, am putea fi o super-potenta mondiala. Ca si cantitate pro capite. Unii ar tinde sa fie mandri, dar eu cred ca ar trebui sa se gandeasca putin inainte. Tot intelepciunea populara ne spune ca "Un popor are conducatorii pe care si-i merita". Poate ca in cazul nostru sa fie eronat. Dar poate ca ar fi cazul sa producem mai putine bancuri. E putin cam demodata aceasta forma de curaj...







17 comentarii:

hera mariana spunea...

Ma onoreaza faptul ca blogul meu te-a inspirat, printr-un defectiv de plural, care ti-a atras atentia.
Nimeni si nimic nu ma supara pe acest blog, sunt imuna, atita timp cit cei pe care i-am votat(sau nu),dar sunt in fruntea tarii si ne tin de prosti, isi bat joc de noi in fel si fel. A venit timpul sa le cam "facem si noi felul".
N-am inteles ce parere ai despre tablourile mele, poti sa ma critici, sa-ti dai sincer cu parerea, mi-ar fi de ajutor.
Noapte buna!

SOmeONE spunea...

Timpul a venit deja de multe ori si tot de atatea ori l-am ratat. Nu-i nimic, mai incercam. Intre timp, poate moare si Bula, ca doar nu o fi Matusalem. :)

Dan Ioanitescu spunea...

Buna seara dragilor!
Ma fac ca n-am citit comentariile dinainte.
ROMANII DE CAND CU TV-UL SI CU INTERNETUL(scuza majusculele) nu mai fac bancuri. Si aproape ca nu le mai spun.

SOmeONE spunea...

Sa inteleg ca iti par partinitoare comentariile precedente? Nu este gresita nici teza ta cu sedadivul de tip mass-media. Valabil suta la suta in cazul televiziunii. Cu internetul pot sa fiu de acord intr-o masura mai mica, este o arma cu doua taisuri, mult mai greu de controlat. Si, oricum am pune problema, tot acolo ajungem. La scuze.
Tu ai oarecum dreptate cand spui ca nu se mai aud prea des bancuri. Explicatia insa poate fi banala: Romanii nu mai fac bancuri pentru ca nu mai este la moda. Acum, fac bloguri, pe care comenteaza ceea ce vad la televizor...

Dan Ioanitescu spunea...

Ce sa zic!?... N-as aduce moda in aceasta ecuatie, mai degraba as lua in calcul alte doua fenomene de masa.
Pe vrema impuscatului bancurile reprezentau o modalitate de razvratire, dar si o supapa sociala in acelasi timp. Nu ne convenea situatia dar faceam haz de necaz. Cultura folcloristica in materie de bancuri era integral orala. Dupa revolutie, odata cu eliberarea de sub cenzura si autocenzura, umorul oral a inceput sa dispara. A aparut in locul lui umorul de tv, situat undeva dedesubtul buricului(exceptie facand poate la un moment dat Divertis cu un umor de o mai buna calitate)si cel de internet, bancurile pe net devenind invazive. Astazi toata lumea (socotita pe straturi sociale si nivel de cultura) stie cam aceleasi bancuri venite via e-mail. E greu sa mai dibui cate un banc de exceptie. Uite am sa postez unul de nota 10.


Draga Sorine,(off topic) :)

1/Ma gandeam ca ai putea sa intri pe 100ro, daca ti-ai dori o expunere si un trafic mai mare pe net. Il gasesti la mine pe coloana din dreapta la blogurile mele. Eu am intrat; mi se pare o idee iteresanta si utila...

2/ iti sugerez sa scrii cu corp de litera mai mare, pentru ca apare o aglomerare de semne datorat combinarii dintre desenul de fundalde pe pagina si scrisul prea marunt. E doar o propunere, pornita de la unu' camine care are tulburari de "vedere" :)

Dan Ioanitescu spunea...

Erata: datorata, ca mine,

Dan Ioanitescu spunea...

Un turist ajunge la o cabana. Stind de vorba cu cabanierul vede in usa unui cotet un porc cu un picior de lemn.
- Ce e omule cu porcul ala?
- Pai stai sa vezi. Anul trecut, pe vara, a fost o furtuna mare, a venit un traznet si ne-a luat foc cabana. A venit Gogu, ca asa-l cheama pe porc si ne-a scos pe rind, pe toti din casa, si asa am scapat cu viata.
- Pai si piciorul?
- Pai stai sa vezi. Mai acu, pe toamna, pleaca fii-mea la oras, sa dea un interviu pentru un post. Cind sa intre la interviu, vede ca si-a uitat acasa dosarul cu CV-ul. Da ea un telefon si, cind ne gindeam noi cum sa facem sa-i trimitem mai repede dosarul, cum se repede Gogu, ia mapa-n gura si fugi, si fugi, ajunge si-i da fetii dosarul.
- Bine, da’ piciorul?
- Pai stai sa vezi. Unde nu pui ca mai acu’o luna, nepotul meu, asta de-l vezi colo-n batatura, cade in fintina. Si se repede Gogu si-l scoate afara, de nu s-a inecat baiatu’…
- Bine, dom’ne, dar ce-i cu piciorul?
- Pai ce omule, asta-i porc sa-l maninci tot de-odata??????

SOmeONE spunea...

Multumim Dane, e tare bancul. Ai dreptate, , de cand cu net-ul ne-am suprasaturat si de ele.
Iti multumesc si pentru sugestia cu caracterele, de fapt chiar astazi le micsorasem pentru ca imi pareau prea mari. Nu m-am gandit ca pe monitoarele mai mici sau mai putin rezolute ar putea sa nu se desluseasca prea bine. :)

hera mariana spunea...

Bun bancul scris de Dan. Nota 10 pentru cine l-a nascocit!
Eu as zice ca bancurile nu sunt demodate ci dor vechi. Am postat si eu unul si sustin ca nu e deloc demodat...

Anonim spunea...

Salve!

As incerca sa citesc cate ceva, dar background-ul sablonului imi oboseste extrem de mult ochii.
Te rog, daca poti face ceva in sensul acesta, ti-as ramane indatorat.
Multumesc

SOmeONE spunea...

Eu iti sunt indatorat, pentru observatie. Credeam ca am rezolvat asta, marind caracterele, dar se pare ca la rezolutii mici nu are efect. Am sa schimb layout-ul cat de curand, timpul permitandu-mi. Imi cer scuze pentru daunele... vizuale. :)

Anonim spunea...

de data aceasta, eu iti raman indatorat pentru timpul acordat acestui aspect.
Multumesc si fie ca timpul tau sa-mi fie amic bun
:)))

Dan Ioanitescu spunea...

Ai o surpriza pe rodulpamantului.:)
Weekend mare! :)

SOmeONE spunea...

Fug sa o vad! :)
Multam la fel!

SOmeONE spunea...

Dane, ma simt onorat de gestul tau si iti multumesc foarte frumos. :)
Esenta am inteles-o perfect, mai ramane sa imi clarifici, cand vei avea nitelusa vreme, detaliile. Inca o data, multumesc pentru prietenia ta.

Dan Ioanitescu spunea...

Ti-l pui pe blog cu copy-paste impreuna cu regulile.
Restul vine de la sine.:) Iti alegi tu, dupa simpatii.:)

Cristiana spunea...

Fratilor, cum nu sunt bancuri?? Eu primesc vreo 20 30 pe zi, personal nici nu apuc sa le citesc, iar cand citesc, o fac in birou, iar pt ca suntem doar 2 femei, mai trag xx si dau mai departe!!
Pe bancuri.ro gasiti SI bancuri cu Bula, eu - care rad repede de tot - hlizita de felul meu! - rad pana ma innec!!!
Daca nu ar fi majoritatea deocheate, v-as trimite si voua!! Si asa i am trimis lui Dan o data unul si m-am rusinat toata ziua!! dar omul s-a bucurat mult de el !! Totusi... stric firma !!!! :))) !!
Sa traiti si ... râs mare!!!

Trimiteți un comentariu

Facem asa: tu combati ideea, eu raspund la fel. Ca pe orisicare, referirile la persoana mea au darul de a ma irita. Ma rog, cele defavorabile... :)

 
Sunt un copac paduret care incearca sa ofere fructe cat mai gustoase calatorului . Nu pretind nimic in schimb, am doar o mare rugaminte: sa facem astfel incat licentele si ISBN -urile sa devina niste chestii primitive, depasite. Multumesc! :)